FN: Haiti behöver massiv hjälp

Orkanen Matthew bedöms ha lett till uppemot 900 dödsfall. Bild från sjukhuset Les Cayes i sydvästra Haiti. Bild: Hector Retamal

Haiti står inför en humanitär kris som kräver en massiv respons från det internationella samfundet, säger FN-chefen Ban Ki-Moon. Minst 1,4 miljoner människor behöver nödhjälp efter orkanen Matthews framfart.

– En del städer och byar har nästan utplånats från kartan, sade FN-chefen på måndagen.

Orkanen jämnade hus med marken, förorenade vattendrag och dödade boskap, och det behövs brådskande hjälp.

FN har vädjat om 120 miljoner dollar (108 miljoner euro) för att täcka behoven i Haiti under de närmaste tre månaderna.

FN:s biståndschef Stephen O'Brien säger att orkanen har orsakat den värsta humanitära krisen i landet sedan den förödande jordbävningen 2010.

Förödelsen är störst i departementet Grand'Anse i sydvästra Haiti, där minst 198 personer omkommit och omkring 100 000 människor bor i tillfälliga skydd.

Mer än 175 000 bor i tillfälliga skydd på annat håll i landet. Den officiella dödssiffran för hela landet är 372, men den väntas stiga när räddningsarbetare når fram till otillgängliga områden.

Kommunikationer brutna

Skadorna på vägar och kommunikationslinjer har lamslagit leveranser av förnödenheter.

– Jag förstår frustrationen, sade Jean-Luc Poncelet, Världshälsoorganisationens (WHO) representant i Haiti, vid ankomsten till flygplatsen utanför departementshuvudstaden Jeremie som är en av de värst drabbade städerna.

– När man inte har några möjligheter att kommunicera, ingen radio, inga telefoner, inga vägar och när inte ens en helikopter kan landa – det här förklarar den massiva fördröjningen (av hjälpen), säger Poncelet till AFP.

FN:s livsmedelsprogram WFP har använt mathjälp som var avsedd för skolor för att utfodra hundratals desperata familjer, säger WFP:s talesman Alexis Masciarelli.

Mer än 300 skolor har förstörts av orkanen.

Vaccineringskampanj

Det fanns kolera i Haiti redan innan orkanen och risken för att den sprids är stor. Världshälsoorganisationen WHO meddelade på tisdagen att man sänder en miljon koleravaccindoser till Haiti för en omfattande vaccineringskampanj.

Haiti har brottats med kolera sedan jordbävningen 2010. Sedan dess har omkring 10 000 människor dött i sjukdomen och det uppstår flera hundra nya fall i veckan.

Orkanen slog till den tid på året då det infaller flest kolerafall, sade WHO:s koleraexpert Dominique Legros till reportrar i Genève på tisdagen.

Stormen förstörde dessutom en fjärdedel av alla vårdinrättningar i södra delen av landet, vilket gör det svårare för kolerapatienter att få vård.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning