USA närmar sig Italiens smittonivå samtidigt som FN utropar corona som ett hot mot hela mänskligheten

Passagerare ombord på metron i Washington DC i USA under onsdagen. Bild: Chip Somodevilla/Lehtikuva-AFP

Under onsdagen passerade USA 60 000 coronafall – landet är därmed trea på listan över länder med flest rapporterade fall av virussmittan. Under dagen varnade också FN för att coronapandemin kan hota hela det mänskliga släktet.

FN:s varning ges i samband med presentationen av en humanitär åtgärdsplan som föreslår att ett stödpaket på motsvarande 1,8 miljarder euro bör ges till världens fattigaste.

Över 800 amerikaner har hittills avlidit. Onsdagens siffror från USA innebär att virusets dödlighet i landet ligger på nästan 1,4 procent. Den verkliga siffran blir dock lägre om det skulle visa sig att antalet smittade är fler än dem som myndigheterna rapporterat.

En uppskattning som delats med den amerikanska kongressen visar att mellan 70 miljoner och 150 miljoner amerikaner riskerar att smittas av viruset.

I Sydkoreas huvudstad Seoul desinficeras gator för att stoppa viruset som FN säger hotar hela mänskligheten. Arkivbild. Bild: Ahn Young-joon

Hot

– Covid-19 hotar hela mänskligheten, och hela mänskligheten måste slå tillbaka. Global samverkan och solidaritet är nödvändigt. Enskilda länders insatser kommer inte att vara tillräckligt, sade FN:s generalsekreterare António Guterres vid presentationen av planen.

Han varnade att miljontals människor riskerar att mista livet om världens länder misslyckas samarbeta.

– Vår åtgärdsplan för covid-19 syftar till att möjliggöra en kamp mot viruset i världen fattigaste länder, och att beröra behoven hos de som är mest utsatta, speciellt kvinnor och barn, sade Guterres.

– Vi har inte råd att förlora det vi hittills vunnit genom att investera i bistånd och följa de globala målen, fortsatte han.

1,8 miljarder euro må låta mycket men bleknar i jämförelse med de nationella stödpaket som hittills lagts fram, exempelvis det amerikanska stödpaketet på 2 000 miljarder dollar som den amerikanska kongressen väntas klubba igenom under onsdagen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning