FN-chefen välkomnar USA tillbaka till klimatarbetet

FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar USA tillbaka i det globala klimatavtalet, men säger att USA och många till måste göra mycket mer för att mänskligheten ska avvärja en klimatkatastrof. Bild: Michael Sohn

USA återinträder i det globala klimatavtalet. – Det här är goda nyheter för USA och för världen, säger FN:s generalsekreterare.

USA har återinträtt i Parisavtalet under FN:s klimatkonvention. Det var ett av de synligaste löftena i Joe Bidens presidentvalskampanj och det betyder att USA:s federala klimatpolitik gör en helomvändning.

– Detta är en hoppets dag. Det här är goda nyheter för USA och för världen. Välkomna tillbaka! sade FN:s generalsekreterare António Guterres under en småskalig ceremoni i New York på fredagen.

Enligt Guterres skapade USA:s frånvaro en lucka som försvagade Parisavtalet de fyra senaste åren, men nu ska avtalet åter fungera som avsett. I nästa andetag konstaterade han att de löften som parterna gett under avtalet inte räcker till för det övergripande målet att hejda klimatförändringen tillräckligt, och att alla parter inte ens gör vad de lovat.

– Varningssignalerna syns överallt. De senaste sex åren har varit de sex varmaste som uppmätts. Koldioxidhalten är rekordhög. Bränder, översvämningar och extremväder förvärras i alla regioner. Utan kursändring är vi på väg mot en mer än tre graders temperaturökning fram till sekelskiftet, sade Guterres.

Han uppmanade USA att göra sitt för att årets klimattoppmöte i Glasgow ska bära frukt. Han sade sig hoppas att USA också formellt ska ansluta till den koalition av länder som har satt ett mål om klimatneutralitet, vilket Biden har lovat. Guterres tillade att han hoppas att USA ska staka ut en konkret färdplan för hur man ska nå målet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning