FN-chefen: Syrien helvetet på jorden

Samtidigt som tiotusentals människor flyr bomber över Aleppo försöker världens ledare enas om miljardbidrag för att hjälpa offren för kriget.

– Situationen i Syrien är så nära man kan komma ett helvete på jorden, säger FN-chefen Ban Ki-Moon.

Under tung polisbevakning har toppolitiker från mer än 70 länder samlats i ett småmulet London, i ett försök att samla in nio miljarder dollar till de som drabbats av det snart sexåriga kriget i Syrien.

– När människor tvingas äta gräs och löv och döda herrelösa djur för att överleva så borde det plåga varje civiliserad människa. Och vi har alla ett ansvar att göra något åt det, säger USA:s utrikesminister John Kerry, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trots att mötet hyllas som en succé, så skuggas den av beskeden om de uppskjutna fredssamtalen i Genève och den ryskstödda regeringsoffensiven mot Aleppo, som enligt Turkiet drivit tiotusentals människor på flykt.

"En känsla av hopp"

Storbritannien lovar närmare 1,5 miljarder euro i ytterligare nödhjälp till Syrienkrigets offer, uppger premiärminister David Cameron, som är en av värdarna för mötet.…

När människor tvingas äta gräs och löv och döda herrelösa djur för att överleva så borde det plåga varje civiliserad människa.

– Vi kan ge den känsla av hopp som behövs för att stoppa människor från att tro att deras enda möjlighet är att riskera livet genom att göra en den farliga resan till Europa, säger Cameron enligt Reuters.…

Fakta

Givarkonferensen i London

Kriget i Syrien, som i mars går in på sitt sjätte år, har krävt över 260 000 människoliv och drivit över 4,6 miljoner syrier på flykt.

Ett av mötets huvudsyften är att ordna utbildning och jobb till de miljontals människor som flytt krigets fasor och nu bor i flyktingläger i grannländerna. FN:s barnfond har varnat för "en förlorad generation" av barn, som på grund av kriget aldrig fått gå i skola.

Givarkonferensen arrangeras av Tyskland, Storbritannien, Kuwait, Norge och FN. Förhoppningen är att samla in cirka 9 miljarder dollar till de drabbade – 7,7 miljarder dollar till hjälp inne i Syrien och 1,2 miljarder dollar till länder i regionen som påverkats av flyktingströmmarna.

Ledare från mer än 70 länder deltar på konferensen, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron, FN-chefen Ban Ki-Moon och Kinas utrikesminister Wang Yi. Från Finland deltar statsminister Juha Sipilä.

Källa: AFP och Supporting Syria and the region

Tyskland å sin sida bidrar med nära 2,52 miljarder euro fram till 2018, uppger förbundskansler Angela Merkel, medan USA lovar ytterligare drygt åtta miljarder kronor. Norge, en annan av värdarna, lovar bidra med drygt 1,6 miljarder euro.

– Om vi misslyckas med att vidta åtgärder nu, så kommer situationen för civila och för länderna i Syriens grannskap bara bli värre, vilket kommer att påverka hela det internationella samfundet, säger statsminister Erna Solberg.

Glöm inte de lidande i Syrien

En del organisationer uttrycker dock oro över att omvärlden ska glömma de lidande inne i Syrien, i sin strävan att stävja flyktingkrisen i Europa.

– Självklart behöver flyktingarna hjälp, men det finns mer än sex miljoner människor som befinner sig på flykt inne i Syrien, som lever i belägrade områden, under bombardemang och granatattacker, säger Raed Saleh, chef för den syriska hjälporganisationen De vita hjälmarna, till Reuters.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03