FN-chefen: Krigsbrott begås i Aleppo – blodbadet värre än i ett slakthus

En sårad syrisk man förs till sjukhus i Aleppo. Bild: Georges Ourfalian

Bombningarna av två sjukhus i den syriska staden Aleppo möts av fördömanden. Alla parter tycks strunta fullständigt i krigets lagar, enligt en folkrättsexpert. FN-chefen Ban Ki-Moon kallar attackerna för krigsbrott.

– Föreställ er förstörelsen. Människor med lemmar bortsprängda. Barn med fruktansvärda smärtor utan lindring. Föreställ er ett slakthus. Detta är värre, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon inför säkerhetsrådet, enligt AFP.

Attacken mot sjukhusen inleddes omkring klockan fyra på morgonen lokal tid, då stridsflyg besköt de två största medicinska inrättningarna i det rebellkontrollerade östra Aleppo, enligt organisationen Syrian American Medical Society (SAMS). De bombade sjukhusen är utrustade med intensivvårdsavdelningar och har tidigare varit mål för flygräder, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till SAMS.

HRW: Kemiska vapen

Samtidigt larmar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport om att syriska regimens styrkor använt kemiska vapen vid två tillfällen i Aleppo den senaste tiden. Fem civila dödades och tiotals skadades i attackerna – den 10 augusti och 6 september – enligt HRW, som kräver att FN:s säkerhetsråd omedelbart griper in.

Sedan ett tillfälligt eldupphör kollapsade förra veckan har östra Aleppo utsatts för enorma, återkommande bombningar av syriskt och ryskt stridsflyg. Det är inte klarlagt vem som bär ansvaret för onsdagens sjukhusattack.

Brott mot Genèvekonventionen

Anfall på sjukhus strider mot fjärde Genèvekonventionen, som tillkom i syfte att skydda civila i väpnade konflikter, och utgör därför krigsbrott.

– Definitivt. Det handlar om urskillningslösa attacker mot civila mål. Sjukhus och skolor ska skyddas från attacker, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

"Gått över alla gränser"

Trots det har sjukhusbombningar blivit vanligare på senare år, enligt Mahmoudi.

– Vi minns inte minst Kunduz i Afghanistan, där det var USA som bombade och sade att det var ett misstag. Och så Jemen, där Saudiarabien har gjort samma sak flera gånger, men förnekat det.

TT: Hur reagerar du på uppgifterna att sjukhus återigen bombats i Aleppo?

– Jag har nästan gett upp helt när det gäller Syrien. Det har gått över alla gränser. Alla parter verkar strunta fullständigt i krigets lagar.

Påven: "Får svara inför Gud"

Påven Franciskus fördömer bombningarna. Under ett framträdande på Petersplatsen i Rom vädjade han till samvetet hos de ansvariga.

– De kommer att få svara inför Gud, säger han.

USA hotar avsluta förhandlingarna med Ryssland om kriget i Syrien om Ryssland inte stoppar anfallet mot Aleppo.

Bakgrund

Offensiven mot östra Aleppo

Förra veckan inledde syriska armén, uppbackad av ryska styrkor, en offensiv mot östra Aleppo. Sedan 2012 är den syriska miljonstaden delad mellan ett regimkontrollerat område i väst och ett rebellkontrollerat område i öst. Operationen har som syfte att återta hela Aleppo.

Under helgen genomfördes hundratals flygbombningar av östra Aleppo. Hjälparbetare har dragit fram döda barn och vuxna ur rasmassorna efter bombräder som av invånare i staden har beskrivits som de mest intensiva sedan krigsutbrottet. I tisdags inledde regeringstrogna styrkor ett massivt markanfall mot de rebellkontrollerade områdena.

Minst en kvarts miljon människor har dödats, en miljon skadats, och halva befolkningen drivits på flykt sedan det syriska inbördeskriget bröt ut 2011.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03