FN-chef om flyktingavtal: Genomförandet avgör

Ban Ki-moon (t.h.) är inne på sitt sista år som generalsekreterare för FN. Sverige igen hoppas på en plats i FN:s säkerhetsråd 2017–2018. Statsminister Stefan Löfven träffade Ban Ki-moon i Stockholm på onsdagen där FN-chefen också höll en föreläsning. Bild: Jonathan Nackstrand

FN:s eget flyktingorgan kritiserar det avtal som EU har ingått med Turkiet, men FN-chefen Ban Ki-moon kommenterar med att det avgörande är hur det implementeras. Han uppmanar till solidaritet med dem som flyr.

Stockholm

Ett trettiotal journalister är på plats och kamerorna smattrar när FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Sveriges statsminister Stefan Löfven träder in i pressrummet i regeringsbyggnaden Rosenbad i Stockholm.

Ban Ki-moon är på blixtbesök och säger att Sverige är en viktig partner och på många sätt ett modelland i förhållande till FN.

Han lyfter fram den svenska regeringens feministiska utrikespolitik som enligt honom hjälper att stärka kvinnorna.

– Sverige hjälper oss också i hur vi borde modernisera organisationen.

Det är en punkt där Ban Ki-moon kritiseras för att inte ha lyckats speciellt bra.

Stefan Löfven igen säger att FN är den viktigaste plattformen för fred och säkerhet och att FN har en viktig roll när det gäller flyktingkrisen och fredsförhandlingarna om Syrien.

Löfven har försvarat den överenskommelse som EU har nått med Turkiet som innebär att flyktingar som tar sig till Grekland skickas tillbaka till Turkiet, och att motsvarande mängd sedan placeras från läger i Turkiet inom EU.

FN:s flyktingorgan UNHCR har däremot påtalat att det kan äventyra asylrätten, och har nu slutat bistå EU i lägren i Grekland där flyktingarna hålls, som UNHCR menar att ha blivit som slutna förvar.

På frågan om hur Ban Ki-moon ser på avtalet svarar han diplomatiskt.

– Nyckeln är hur det implementeras.

Han medger att FN:s flyktingkommissarie har uttryckt en viss oro över det, men Ban Ki-moon säger att han uppskattar alla politiska ansträngningar som görs för att tackla problemet.

Han säger att han värdesätter att Sverige, per capita, tagit emot flest flyktingar men uppmuntrar än en gång till delat ansvar och solidaritet.

– Vi kan inte avvisa dem som flyr.

Ban Ki-moon kom till Stockholm direkt från Gèneve där en konferens om omfördelningen av syriska flyktingar hölls under onsdagen. Målet är att fler länder ska ta emot kvotflyktingar och därmed avlasta grannländerna. Tanken är att 480 000 personer ska vidarebosättas senast under 2018. Det är tio procent av de syrier som är på flykt utanför landets gränser.

Träda i kraft snabbt

På presskonferensen berömde Stefan Löfven FN för de tre globala avtal som nåddes i fjol. Ett av dem är klimatavtalet, som ska undertecknas i april.

Ban Ki-moon säger att han hoppas att så många ledare som möjligt då kommer till New York och samtidigt presenterar hur de tänker ratificera det.

– Vi vill att det ska träda i kraft så fort som möjligt.

Ban Ki-moon är i Sverige också för att för att hålla den årliga föreläsningen till Dag Hammarskjölds minne. Svensken Hammarskjöld var FN:s andra generalsekreterare och "en hjälte för oss alla", som Ban Ki-moon säger på presskonferensen.

Sydkoreanen Ban Ki-moon, 71 år, är den åttonde generalsekreteraren i ordningen och nu inne på sitt tionde år. Det betyder att en ny högsta chef för FN ska tillträda i januari. Han själv har flera gånger sagt att efterträdaren borde vara en kvinna. Det talas också om att personen gärna får komma från Östeuropa eftersom ingen därifrån har innehaft posten.

Omdömena om Ban Ki-moon och hans period varierar och är tidvis mindre positiva. För några år sedan kom svenska Inga-Britt Ahlenius, tidigare undergeneralsekreteraren för FN:s revisionsavdelning, ut med en bok med undertiteln "FN:s förfall under Ban Ki-moon" – som i sig säger en hel del om hennes syn.

Men det finns också de som försvarar honom. Inga Björk-Klevby, som bland annat har varit vice chef för FN:s program för boende- och bebyggelsefrågor, säger i en intervju för nyhetsbyrån TT att kritiken delvis är onyanserad.

– Han är otroligt disciplinerad, ambitiös, hårt arbetande, sover jättelite. Stora krav på sig själv. Men inte särskilt lyhörd. Han har ingen fingerspitzengefühl, säger hon till TT.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning