FN-chef kräver att Israel stoppar annekteringsplan

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kräver att Israels regering drar tillbaka annekteringsplanerna av Västbanken. Arkivbild. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP-TT

Israels annekteringsplan är ett hot mot en framtida fredsuppgörelse mellan Israel och palestinierna, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Han kräver nu att den israeliska regeringens planerade annektering av Västbanken ställs in.

Förra veckan fördömde flera FN-experter i ett gemensamt uttalande Israels plan om att annektera stora delar av ockuperad palestinsk mark i Västbanken. De menade, som många kritiska röster före dem, att annekteringen strider mot internationell rätt. Nu, en vecka innan premiärminister Benjamin Netanyahu angett att annekteringen ska inledas, kräver FN:s generalsekreterare António Guterres att planerna ställs in.

– Om annekteringen blir av innebär det ett allvarligt övertramp mot internationell rätt, och skadar allvarligt utsikterna för en tvåstatslösning. Det underminerar också möjligheterna till förnyade förhandlingar, säger han till FN:s säkerhetsråd.

Planerna har också kritiserats av EU, och över 1000 europeiska parlamentariker har skrivit på ett upprop mot den israeliska annekteringen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning