FN-chef bekymrad över utresecenter på dansk ö

Regeringen och Dansk Folkeparti vill etablera ett nytt utresecenter på ön Lindholm i Stegebukten. Bild: TT/AP/Mads Claus Rasmussen

Idén att placera utvisade kriminella personer – som inte kan utvisas – på en liten dansk ö väcker bekymmer hos FN:s människorättschef.En dansk budgetuppgörelse om ett utresecenter på ön Lindholm når nu utlandet.

Speciellt ett förslag väckte uppmärksamhet i såväl Danmark som utanför landets gränser när den danska budgetuppgörelsen presenterades förra veckan: Regeringen och Dansk Folkeparti vill etablera ett nytt utresecenter på en ö i Stegebukten.

– Jag har allvarliga bekymmer över planen. Vi kommer att hålla ögonen på utvecklingen och diskutera det med den danska regeringen, säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet, enligt Reuters, och förklarar att man tidigare sett negativa konsekvenser av isolationsåtgärder.

Utlännings- och integrationsministern i Danmark ser ingen grund till bekymmer:

– Jag är lite imponerad över att man kan sitta i New York och ta ställning till ett utresecenter, där spaden ännu inte är satt i jorden, och där vi tydligt sagt att vi ska hålla oss till de konventioner som vi själva undertecknat, säger Inger Støjberg vid ett möte i Bryssel.

Bild: TT

Kan inte utvisas

Ett utresecenter finns redan i dag. Kærshovedgård är namnet, och det ligger på Jylland. Asylsökanden som fått avslag ska fortsatt vara där, men inte kriminella personer i väntan på utvisning. Gemensamt är att de inte kan skickas till sina hemländer på grund av till exempel risk för tortyr eller förföljelse.

Ön som i dag är en plats för forskning om virussjukdomar hos djur blir därmed placeringsort för bland andra människor som avtjänat straff och ska utvisas samt kriminella personer som nekas asyl, exempelvis människor som anses vara farliga och misstänks för krigsbrott.

Finansminister Kristian Jensen, från borgerliga Venstre, har beskrivit det som ett center där utvisade kriminella kan bo under ordnade förhållanden, men i högre grad är avskiljda från resten av samhället.

– Det kommer att vara färjedrift till och från ön, men färjan seglar inte dygnet runt. Och man ska vara på utresecentret under natten, så att vi får bättre koll på var de befinner sig, sade han när förslaget lades fram.

Finansministern beskriver delar av budgetuppgörelsen som en markant åtstramning av utlänningspolitiken, och Dansk Folkeparti kallar uppgörelsen för ett paradigmskifte inom det politikområdet. Men Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen tycket att fokus borde ligga på hjälp i flyktingars närområden.

– Det här verkar som en tunn kopp te. Det löser inte den verkliga utmaningen: Att vi har ett flyktingsystem som inte fungerar tillräckligt bra. Det är för många människor som tar resan över Medelhavet och sätter livet på spel, sade hon till Danmarks Radio.

Lars Løkke Rasmussen har en het debatt även inom sitt eget parti Venstre efter förra veckans budgetuppgörelse. Bild: TT/Björn Lindgren

Utan stark uppfattning

När det gäller Lindholmsplanerna medger hon att det har varit en del otrygghet i närheten av det nuvarande utresecentret. Vissa bland lokalbefolkningen har upplevt otrygghet eftersom de inte vet vilka de möter på gatan vid utresecentret på Jylland, rapporterar Ritzau. Där bor i dag både kriminella, och de som inte har gjort något olagligt.

– Därför har vi också sagt att vi ska hitta ett annat ställe, för att placera utvisade asylsökanden som är kriminella, säger Mette Frederiksen till DR.

– Exakt var det ska ligga har jag inte så starka uppfattningar om. Men det är klart att förhållanden ska vara bra.

Att centret ska ligga på just Lindholm är Marcus Knuth, folketingsledamot från regeringspartiet Venstre, kritisk emot. Den lilla ön ingår i Knuths valkrets. Han har lyft frågan om en annan ö kan vara billigare och bättre.

– Jag har sett kritiken, men står fast vid att Lindholm är nära inpå optimal för placering av den här gruppen, sade utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (V) till Ritzau tidigare i veckan.

Avisen Danmark har kontaktat 22 av landets 37 borgmästare från Venstre, varav fem stycken säger sig ha svårt att acceptera förslaget. Nio stödjer det helhjärtat, åtta har valt att inte svara. Röda Korsets danske generalsekreterare tillhör dem som uttryckt missnöje med förslaget: "I kväll saknar jag medmänsklighet i Danmark. Jag vet att den finns. Vi måste ut och aktivera den", skrev Anders Ladekarl på Twitter efter beskedet.

Människor bor inte på ön Lindholm i dag, men i 92 år har Danmarks tekniske universitet (DTU) forskat där. Om virussjukdomar hos nötkreatur och grisar, virus som inte är farliga för människor. År 2021 planeras det som varit en forskarö att bli en ö för utvisade kriminella.

Färjeläget på Lindholm. Bild: TT/Ritzau/AP/Mads Claus Rasmussen

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning