FN: Burmavåldtäkter brott mot mänskligheten

Rohingyakvinnor har utsatts för svåra övergrepp av burmesiska soldater. På bilden kvinnor i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh. Bild: AFP/Lehtikuva/Tauseef Mustafa

Burmesiska soldater har systematiskt utsatt kvinnor ur den muslimska minoriteten rohingya för svåra övergrepp, fastslår FN:s särskilda representant i kampen mot sexuellt våld i konflikter.Dåden kan klassas som brott mot mänskligheten.

– Jag har hört fruktansvärda historier om våldtäkter och gruppvåldtäkter med många kvinnor och flickor som dött till följd av våldtäkterna, säger Pramila Patten, FN:s särskilda representant.

Hon uttalade sig i samband med ett besök i Cox's Bazar i östra Bangladesh dit omkring 610 000 rohingyer flytt de senaste tio veckorna undan förföljelserna i delstaten Rakhine i västra Burma.

Enligt Patten kan många av gärningarna vara brott mot mänskligheten.

– Mina observationer pekar på ett mönster av utbredda illdåd, däribland sexuellt våld mot rohingyakvinnor och flickor som systematiskt blivit måltavlor på grund av deras etnicitet och religion, säger Patten.

Förutom våldtäkter och gruppvåldtäkter talar Patten också om att kvinnor och flickor under tvång visats upp nakna offentligt samt om sexuellt slaveri under fångenskap hos militären.

En överlevande har berättat att hon hölls som sexslav i 45 dagar.

– Andra bar fortfarande ärr, blåmärken och bitmärken som bestyrker deras prövningar, säger Patten.

"Ställas till svars"

Hon pekar på att sexuellt våld använts som ett verktyg för att jaga rohingya på flykt och att övergreppen "befallts, orkestrerats och begåtts" av Burmas militär.

Patten ska nu informera FN-chefen António Guterres och FN:s säkerhetsråd om sina slutsatser, och sedan blir de en fråga för Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) att hantera.

– När jag återvänder till New York kommer jag att informera och lyfta frågan med åklagaren och ordföranden i ICC om den (burmesiska militären) kan ställas till svars för dessa skändligheter.

Fakta

Folkgruppen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Folkgruppen tros uppgå till 1,5–2 miljoner människor.

Sedan slutet av augusti har över 600 000 människor – den stora majoriteten rohingyer – flytt Burma över gränsen till Bangladesh sedan militären i Burma inlett vad FN kallar "ett skolboksexempel på etnisk rensning".

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning