FN börjar välja ny generalsekreterare – många hoppas på en kvinna

FN:s högkvarter i New York. Bild: Dominick Reuter

FN inleder processen att välja en ny generalsekreterare denna vecka. Utnämningsprocessen är öppnare än någonsin tidigare i FN:s 70-åriga historia.

– Jag tycker det är bra. Kanske det minskar på alla de spekulationer som tidigare omgett generalsekreterarnamnen, säger riksdagsledamot Pekka Haavisto (De gröna), som arbetat inom FN.

Tidigare har generalsekreteraren valts bakom stängda dörrar av säkerhetsrådet, men nu kommer kandidaterna först att höras av generalförsamlingen. Medier och allmänheten ges också möjlighet att ställa frågor till kandidaterna.

Den här gången har kandidaterna också skickat en öppen ansökan om tjänsten.

Säkerhetsrådet börjar sålla bland kandidaterna i juli. Efter omröstningarna ska rådet i höst ge sin rekommendation till FN:s generalförsamling, som väntas godkänna rådets val.

Östeuropas tur?

Hittills har åtta kandidater anmält sig till valet, fyra män och fyra kvinnor. Först i tur att frågas ut är Unescos generalsekreterare Irina Bokova, FN:s flyktingorgans tidigare chef Antonio Guterres och Montenegros utrikesminister Igor Luksic.

Haavisto anser att det är viktigt att den som blir generalsekreterare har en god kännedom om FN-systemet sedan tidigare, så att hen kan få världsorganisationens massiva maskineri att fungera effektivt.

Många medlemsländer har önskat att man den här gången till skillnad från tidigare skulle välja en kvinna till FN-chef. Över 50 medlemsländer har uppgett att de hoppas att världsorganisationen för första gången väljer en kvinna till posten.

– Som symboliskt värde skulle valet av en kvinna vara synnerligen viktigt, säger Haavisto.

Många har dessutom önskat att det för första gången ska väljas en generalsekreterare från Östeuropa. Bland annat Ryssland, som är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, har talat för en östeuropeisk generalsekreterare.

Stora kriser

Unesco-chefen Bokova, från Bulgarien, är både kvinna, östeuropé och har en gedigen FN-erfarenhet. Ett hinder på vägen kan dock vara att Unesco upprörde många länder när det godkände Palestina som fullvärdig medlem 2011.

– Vi får se hur tungt det ännu väger, säger Haavisto.

En sak som är säker är att den nya generalsekreteraren har mycket arbete framför sig, med den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, krigen i Mellanöstern och de dåliga relationerna mellan västländerna och Ryssland.

FN självt skakas bland annat av misstankarna om att dess fredsbevarare begått sexuella övergrepp speciellt i Kongo och Centralafrikanska republiken.

FN:s nya generalsekreterare tillträder i början av nästa år. Nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moon har innehaft posten sedan 2007.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning