FN befarar nya strider i Sydsudan

Drygt 3 000 kvinnor och barn i Sydsudan har förts i trygghet till FN-område efter häftiga stridigheter.Bild: Beatrice Mategwa

FN tror att betydligt fler har dött i striderna i Sydsudans huvudstad Juba än vad myndigheterna uppgivit. De officiella uppgifterna är 272 döda, varav 33 civila.

– Jag tror att det är bara toppen av isberget utifrån de alarmerande rapporter som antyder att under de senaste dagarna har många civila hindrats från att ta sig i säkerhet, säger Hervé Ladsous, chef för FN:s fredsbevarande trupper.

Han varnar för att nya stridigheter kan bryta ut trots den vapenvila som utlysts.

Samtidigt har Tyskland börjat flyga ut sina medborgare från landet, meddelar den tyska regeringen. Även andra utländska medborgare får hjälp från Tyskland att ta sig ut ur Sydsudan.

– Evakueringen pågår och utförs med hjälp av tyska flygvapnets plan, säger Sawsan Chebil, talesperson för utrikesdepartementet.

Omkring hundra tyska medborgare befinner sig ännu i Sydsudan.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00