FN: Assadregimen bakom saringasattack

Överlevde. Hassan Youssef får vård på ett sjukhus två dagar efter kemvapenattacken i Khan Sheikhun den 4 april i år. Över 80 civila dödades. Bild: Omar Haj Kadour

Den syriska regimen låg bakom kemvapenattacken i syriska Khan Sheikhun i april, slår en FN-utredning fast. Vid attacken släppte syriskt stridsflyg saringas över staden i Idlibprovinsen. Över 80 civila dödades, många av dem barn.

"Regeringsstyrkor har fortsatt använda kemvapen mot civila i oppositionskontrollerade områden. Vid det värsta tillfället använde syriska flygvapnet saringas i Khan Sheikhun, vilket dödade dussintals, till största del kvinnor och barn", står att läsa i rapporten, som kategoriserar attacken som ett krigsbrott.

Assadregimens styrkor har använt kemvapen vid minst 27 tillfällen, enligt utredningen. Regeringen har upprepade gånger förnekat att man använt sig av kemvapen.

Det är den första FN-rapporten som officiellt anklagar president Bashar al-Assads regim för kemgasattacken.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning