FN anklagar Burma för etnisk rensning mot minoriteten rohyngia

FN:s specialsändebud i Burma, Ynanghee Lee på väg för att besöka delstaten Rakhine den 14 januari i år. Bild: Lehtikuva/AFP/Wai Moe

I oktober i fjol meddelade myndigheterna att tre gränsposteringar västra Burma utsatts för angrepp. Enligt burmesiska myndigheterna dödades bland annat poliser i attackerna.

Samma dag beslöt myndigheterna att isolera området, begränsa invånarnas rätt till fri rörelse och hindra representanter för humanitära organisationer att besöka området. Allt pekade på att armén förberedde en "rensningsoperation" i området.

Så beskriver FN upptakten till de ökade förföljelserna i landskapet Rakhine i västra Burma.

Under de senaste månaderna befaras upp till tusen rohingya-muslimer ha dödats. Närmare 70 000 har flytt till grannlandet Bangladesh och 22 000 befinner sig på flykt inne i Burma. Militären har även bränt otaliga hem under operationen.

Förföljd minoritet

Flera internationella organisationer räknar rohingya-muslimerna som en av världens mest förföljda minoriteter.

FN slår i sin rapport fast att det pågått en etnisk rensning i Rakhine. Världsorganisationen slår fast att Burmas aktioner mot minoriteten kan vara ett brott mot mänskligheten. Burmas myndigheter har ifrågasatt rapporten och landet har uppgett att militären endast försvarat sig mot angrepp.

En militärtalesman uppgav nyligen att armén avbrutit sin operation i Rakhine. Efter det har hundratals rohingya-muslimer återvänt till Burma – inte för att stanna utan för att hämta sina familjer till Bangladesh.

Chefen för ett flyktingläger uppger till AFP att nästan tusen flyktingar återvänt. De är främst unga män.

– De hoppas kunna hämta sina familjer till Bangladesh, sade lägerchefen Dudu Mia.

Bangladesh gränsmyndigheter bekräftar att en del rohingya-muslimer har lämnat landet.

I Burma anses rohingya vara migranter som uppehåller sig i landet utan tillstånd. Minoriteten har varit förföljd länge, de första våldsamheterna rapporterades redan 1977.

Till ö Bengaliska viken

Myndigheterna i Bangladesh uppskattar att det efter de senaste våldsamheterna finns kring 400 000 rohingya-flyktingar i landet. Regeringen har varnat för att antalet sätter tryck på landets begränsade resurser.

Bangladesh har på nytt lyft fram sin plan att flytta flyktingarna till ön Thengar Char i Bengaliska viken. Landet presenterade förslaget redan för två år sedan. Redan då kritiserades förslaget bland annat för att ön är obeboelig och samma kritik har framförts även nu.

I dag lever merparten av flyktingarna i usla förhållanden i flyktingläger i området Cox's Bazar i närheten av gränsen.

Källor AFP, FN:s rapport

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03