FM-guld men inget VM för Sandra Eriksson

Sandra Eriksson vann FM-guld på 3000 meter men tar inga risker och står därmed över inomhus-VM i mitten av mars. Bild: Kalle Parkkinen

Publiken fick se ett väntat sololopp då Sandra Eriksson krossade niominutersgränsen och tog sitt 17:e FM-guld. Men trots att hon tog guld i överlägsen stil åker hon inte till inomhus-VM i Portland, USA.

Det var Sandra Erikssons show från början till slut på VM-sträckan 3000 meter. Eriksson rev tidigt upp en lucka som bara växte och växte under de nio minuterna som Eriksson trivdes ute på banan.

– Jag var ute efter en hård tid. Tänkte på en tid på 8.50 om jag hade haft en bra dag. Men i FM är guldet viktigast. Man är alltid glad då man vinner, säger Eriksson.

Eriksson var klar etta i statistiken inför trekilometersloppet och anade ett han får köra ett sololopp. Exakt så gick det då hon gick över mållinjen nästa tjugo sekunder före tvåan Johanna Peiponen som noterade nytt personbästa, 9.18,89, Minna Lamminen kom trea på likaså egna inomhusrekordet 9.32,52.

Karin Storbacka som vanligtvis löper kortare sträckor kom fyra med tiden 9.44,15.

Eriksson fanns med i VM-spekulationerna. Hennes tid på 3000 meter i fjol hade räckt till en VM-biljett men den viktiga sommarsäsongen med både EM och OS på programmet platsar högre upp på prioritetslistan.

– Inför FM var jag redan nästan säker på att jag inte åker till inomhus-VM. Om jag hade gjort en tid på 8.45 med ett sololopp så hade jag kanske ha åkt, säger Eriksson som sin 17:e guldmedalj i FM-sammanhang inom- och utomhus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning