"Flyktingkrisen gick att förutspå via Google"

Flyktingkrisen överraskade Europa 2015. Bild: Lehtikuva/AP/Aris Messinis

Den stora flyktingvågen 2015 skulle ha gått att förutspå, säger forskaren Joonas Tuhkuri till Näringslivets delegation.

Enligt forskaren Joonas Tuhkuri, som skriver på sin doktorsavhandling, går det att förutspå en flyktingkris genom att analysera data från sökmotorer. Tuhkuri gör sin forskning om dataanalys.

– Flyktingkrisen kom som en överraskning, men den skulle inte ha behövt göra det. Utifrån Googles sökdata kunde man se att människor redan tre månader innan den stora flyktingvågen sökte fram information om hur man ansöker om asyl i Europa. Till exempel använde syriska användare sökorden "asylum in Germany", säger Tuhkuri i ett pressmeddelande.

Tuhkuri har analyserat data som redan har inträffat, men han säger i en intervju till Näringslivets delegation att det också går att förutspå en flyktingkris i framtiden. Enligt Tuhkuri finns det just nu inga uppgifter som tyder på att en ny flyktingkris är på väg.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning