Flyktingar trampas ihjäl av elefanter

Här är en del av ett flyktingläger efter en elefantattack där fyra personer som sov i tält trampades ihjäl. Arkivbild. Bild: TT/AP/Dar Yasin

Totalt tio rohingyska flyktingar har blivit ihjältrampade av elefanter i olika olyckor i gränsområdet mellan Burma och Bangladesh.

Med anledning av detta har FN tagit fram en ny strategi för hur de hundratusentals flyktingar från den muslimska minoriteten ska kunna ta skydd i områden som också bebos av runt 40 elefanter.

Runt 700 000 människor beräknas ha flytt från Burma på grund av vad FN beskriver som en brutal etnisk rensning, initierat av den burmesiska militären. Mängder av läger har slagits upp på andra sidan gränsen, bland annat Kutupalong-lägret, som blivit det största flyktinglägret i världen.

"När vilda elefanter försöker passera genom lägret kommer de oundvikligen i kontakt med människor, och det är då faran uppstår", lyder ett FN-uttalande.

Flyktingarna i lägren ska bland annat få lära sig hur man ska bete sig när en elefant närmar sig, samt hur man kan få dem att undvika lägret.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning