Flyktingar och finländare ska mötas i teaterns tecken

Naturen som tema. Anna-Maija Oka spelar vinden i pjäsen. Bild: Karl Vilhjálmsson

Nästa vecka är det premiär för ”Venevajan asukkaat”, fritt översatt ”båthusets invånare”. Pjäsen spelas i ett idylliskt båthus på Svart­holmen i Helsingfors skärgård. Teatergruppen bakom pjäsen hoppas skapa möten mellan flyktingbarn och finländska barn.

"Venevajan asukkaat" bygger på en barnbok av den litauiska författaren Leonardas Gutauskas. Pjäsen handlar om naturens vidunderlighet, men ett centralt tema är också hur man tar emot och välkomnar den som är annorlunda.

Just nu pågår en kampanj för gräsrotsfinansiering för pjäsen. Målet är att samla ihop 1 000 euro för att göra det möjligt att ordna teaterutflykter för barnen på flyktingmottagningar runtom i Helsingfors. Till exempel kan man köpa en teaterbiljett åt ett flyktingbarn samtidigt som man köper biljett åt sig själv. Den kombinerade biljetten kan köpas ända till tisdag nästa vecka, priset är 12 euro.

– Idén att bjuda in flyktingbarn fick jag egentligen för att jag råkar bo nära en flyktingförläggning, säger Reeta Tuoresmäki som är regissör.

– Det finns flera skäl till att teater passar bra som verksamhet för flyktingbarn. Barnen mår bra av att komma ut i naturen, särskilt då naturen här på Svartholmen är så underbar. Teatern är en naturlig plats för möten, det kan vara svårt att träffas annars om man inte har ett gemensamt språk.

Förutom Reeta Tuoresmäki består teatergruppen av skådespelare Paula Laurila som är utbildad i fysisk teater, baryton Robert Näse, sopran Anna-Maija Oka ochden litauiska pianist-kompositören Gailė Griciutė. Teatergruppen har aldrig tidigare jobbat ihop.

Rörelse spelar en central roll då publiken inte har ett gemensamt språk. Paula Laurila dansar med en jordglob. Bild: Karl Vilhjálmsson

Musiken viktig

Språket är något man jobbat väldigt mycket med i föreställningen, det ska vara möjligt att följa med i föreställningen oavsett modersmål. Med tanke på att föreställningen inte består av mycket text så har även musiken en central roll i pjäsen, enligt pjäsens kompositör Gail Griciut.

– Musiken hjälper till med att stärka karaktärernas personlighetsdrag. Musiken skapar färger, dofter och atmosfär. Men på den här platsen har också tystnaden en viktig roll, då det är tyst hör man naturen utanför.

Reeta Tuoresmäki tillägger att skådespelarna kan uttrycka mycket genom musiken och särskilt rösten eftersom två av dem är sångare.

Pjäsen spelas också helt utan tekniska hjälpmedel och genom att spela i naturligt ljus hoppas man kunna locka med barn som annars kanske är rädda för teaterns mörker.

Teaterföreställningen ordnas på Svartholmen i Helsingfors. Till Svartholmen tar man sig med färja från Edesviken, vid Södra Hesperiagatans ända. Färjbiljetten kostar fyra euro tur och retur och måste betalas kontant. Båtfärden gör teaterbesöket till ett trevligt utflyktsmål.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning