Flygtrafiken i gång igen i Hongkong

Resenärer väntade på att incheckningsdiskarna ska öppna på tisdagen. Bild: Philip Fong/AFP / Lehtikuva

Flygtrafiken kunde under onsdagsmorgonen återupptas vid Hongkongs internationella flygplats efter tisdagens tumult.

Fem personer frihetsberövades vid oroligheterna.

Flygplatsen meddelar att man fått ett åläggande om att hindra människor från att "olagligt och medvetet försvåra" verksamheten. Det blir även förbjudet att delta vid nya demonstrationer eller protester, förutom på speciella ställen som flygplatsen anvisar.

Omkring 30 demonstranter fanns kvar på flygplatsen på morgonen, samtidigt som städare tog bort spåren av blod och skräp från natten, och incheckningarna var öppna som vanligt.

Tusentals demonstranter trängde sig in på flygplatsen på tisdagseftermiddagen och orsakade flygstopp för andra dagen i rad.

Även om de flesta av demonstranterna uppges ha varit fredliga använde en del bagagevagnar för att hindra resenärer och senare drabbade demonstranter också samman med polis, som använde pepparsprej för att skingra demonstranterna.

Polisen fördömer våldsamheter från demonstrationsdeltagarna och säger att flera av dem "trakasserat och attackerat en besökare och en journalist". En del demonstranter har uppgett att de trodde att en av de två var en hemlig kinesisk agent. Den andre har bekräftats vara en reporter från den kinesiska tidningen Global Times.

"Vi fördömer starkt dessa terroristliknande handlingar", säger en talesperson vid den kinesiska regimens myndighet med ansvar för Hongkong och Macau.

Fem personer greps vid oroligheterna på tisdagen. Sammanlagt har fler än 600 människor frihetsberövats sedan i juni i samband med protesterna.

Polisen har dragit sig tillbaka från flygplatsen, och på onsdagsmorgonen lokal tid hade de flesta demonstranterna lämnat byggnaderna.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning