Flygstopp på Helsingfors-Vanda flygplats under lördagsnatten

Ett passagerarflygplan på Helsingfors-Vanda flygplats. Bildsättningsbild. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Flygplan dirigerades om i natt.

Helsingfors-Vanda flygfält höll stängt under lördagsnatten. Flygstoppet inträffade mellan klockan 23 och 0.30. Orsaken var exceptionellt dåligt väder, skriver Finnavia på sin webbplats.

Flygplan med Helsingfors-Vanda flygplats som destination dirigerades om och landade i bland annat Åbo, Tammerfors och Tallinn. Avgående flyg blev försenade eller inställda. Det dåliga vädret väntas fortsätta, enligt Finnavia.

"Flygbolagen och flygfältsarbetarna är förberedda för de kommande väderförhållandena och de kommer att göra allt de kan för att säkerställa effektiv bagagehantering och avisningsprocesser", uppger Finnavia.

På grund av vindförhållandena och underkylt regn kan trafiken på landningsbanorna komma att begränsas. Åtgärderna leder till förseningar och även avgångar kan påverkas.

Oväntad mellanlandning

En person som drabbades var Magdalena Malmberg, som var på väg hem till Finland från Milano. Hennes flyg skulle landa klockan 23 på lördagskvällen, men det styrdes om och landade i Tallinn i stället.

– Vi var ovanför Tallinn när de plötsligt meddelade att Helsingfors flygplats är stängd och vi måste mellanlanda och vänta två timmar i Tallinn, säger Malmberg.

Flygplansbesättningen informerade dem att det här är ovanligt, säger hon.

– Jag konstaterade bara att den här dagen verkar bli ännu lite längre och att vi får se vilka vägar vi tar oss hem inatt. Jag är ändå tacksam att de stänger flygplatsen om läget är så dåligt, säger Malmberg.

Underkylt regn föll natten till lördag i huvudstadsregionen. Bild: Ritva Siltalahti/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning