Flygskatten – avgiften som Sverige gillar

Vd Christian Clemens på svenska Bra sköt upp köpet av nya flygplan med två år på grund av flygskatten. De i snitt 23 år gamla Avroplanen (i bakgrunden) får i stället tjäna några år till. Bild: Pressbild

Sverige har infört flygskatt för att minska på flygskatten. Hela 53 procent av svenskarna tycker att det är en bra skatt.

Sex euro mer kostar flyget hem från Stockholm, Umeå eller Göteborg sedan flygskatten infördes i veckan, I kampen mot klimatfarliga utsläpp. Den är upp till 400 kronor (39 euro) när man lyfter i sin stol från en svensk flygplats.

– Vi har lagt den rakt in i bokningssystemet. Den kommer på biljettpriset, säger Finnairs Skandinavienchef Robert Lönnblad.

Skatten drabbar också Finnair. Svenska transitpassagerare i Helsingfors betalar den svenska skatten ända till sin slutdestination, till exempel i Tokyo eller Bangkok.

Absorberar smällen

Det nybildade svenska inrikesbolaget Braathens Regional (Bra) försöker låta också bolaget ta en del av skatten om 60 kronor per biljett inom Sverige och Europa.

– Vi kommer som bolag att absorbera omkring 30 kronor av det, säger Bras vd Christian Clemens till HBL.

Bra har i dag nio av tio avgångar på den lilla cityflygplatsen Stockholm-Bromma. Inrikesflyget i Sverige har däremot inte vuxit på 30 år och den nya skatten har gjort Bras ledning tveksam.

Bolaget skjuter nu upp leveransen av tio fabriksnya CS100-flygplan från kanadensiska Bombardier med två år. Bra har dessutom bytt ner sig till en mindre modell av planet som tar 125 passagerare.

– Det är ju ändå en investering på tre och en halv miljard kronor (340 miljoner euro), säger Christian Clemens.

En riktig klimatskatt

Flygskatten fick först stenhårt motstånd av den svenska högeroppositionen. Efterhand har den ändå paradoxalt blivit en gillad skatt i Sverige. Dagens Nyheter visade strax innan den infördes att 53 procent av svenskarna tycker att skatten är bra.

Centerpartiets ledare Annie Lööf hör till dem som nu få tänka om inför sina egna väljare. Hon har motsatt sig skatten för att den har ansetts försvåra livet i Sveriges landsbygder. Nu är 59 procent av (C)-väljarna för den.

Den svenska klimatoron är stark. Flyget står för två procent av jordens koldioxidutsläpp och både företag och kändisar har meddelat att de kommer att flyga mindre. Bolaget Bra gör "grönavtal" med företagskunder och lanserar också en "biobiljett" där man betalar extra för en större andel biobränsle i bolagets plan.

Biobränslet tankas in i flottan via de fem dagliga flygen till Halmstad på västkusten, där man i samarbete med bränslebolaget Air BP tar ombord kaliforniskt biobränsle. Trots den långa transporten hävdar Bra att hela produktionscykeln för en tankning minskar utsläppen med 70 procent.

Större plan, längre rutter

Flygbolagen oroas ändå över flygskatterna. I Norge infördes "flygpassageraravgiften" 2016. Där hävdar branschorganet NHO Luftfart att det fick billigflygplatsen Rygge sydost om Oslo att stänga. När skatten kom drog billigbolaget Ryanair sig ur.

Efter årets sommarsäsong på Lofoten kommer också det legendariska fjordhopparbolaget Widerøe att skära ner sitt ruttnät i norra Norge. Bland annat ryker förbindelsen mellan Svolvær på Lofoten och Tromsö samt flera andra kortturer i området.

– På en kort sträcka blir passageraravgiften en så stor del av biljetten, säger bolagets kommunikationschef Silje Brandvoll. Vi får lov att börja flyga längre flygningar med större flygplan.

Den norska flygskatten kritiseras för att den är samma 93 norska kronor (10 euro) för alla. Om det så är ett kort fjordflyg i trakter man annars når bara med bil och båt, eller en lång Söderncharter så är priset detsamma.

– Vi som driver nyttotrafik subventionerar egentligen flyg på långa sträckor från Norge, säger Brandvoll.

Vd Christian Clemens på svenska Bra sköt upp köpet av nya flygplan med två år på grund av flygskatten. De i snitt 23 år gamla Avroplanen (i bakgrunden) får i stället tjäna några år till. Bild: Pressbild

Styr flyg till Helsingfors

På Finnair ser Skandinavienchefen Robert Lönnblad däremot lugnt på effekten av den norska avgiften.

– Vi lägger in i priset vad myndigheterna har klubbat av. Vår tillväxt i Norge är tvåsiffrig (i procent) ändå.

Ett andningshål för de båda kortflygsbolagen Bra och Widerøe verkar vara – Finland. Här uppbärs ingen flygskatt. Kommunikationsminister Anne Berner (C) har ansett skatten vara ett dåligt sätt att nå klimatmål.

Så Bra kommer om en vecka att låta ett plan flyga en daglig rotation mellan Malmö och Helsingfors. Widerøe kommer i sin tur att för Finnairs räkning flyga till Helsingfors både från Bergen och Tromsö med nya Embraer E2-plan som bolaget tar in i flottan. Från sina hemländer kommer båda bolagen också att börja flyga på Tyskland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning