Flygskatt bör införas

"Regering och riksdag i Finland bör ta sitt ansvar i denna situation då flygpriserna rasar och införa en nationell flygskatt på alla resor som avgår från finska flygplatser."

Att flyga inom Finland har blivit allt vanligare. Att flyga utomlands har likaså ökat med en årlig ökning på 12 procent från finländska flygplatser. Globalt är den årliga tillväxten 4 procent (HBL 29.7).

Priserna på både inrikes- och utrikesflyg sjunker konstant och att tillbringa en vecka med familjen på Kanarieöarna börjar för många familjer bli ett naturligt inslag i årsprogrammet. Asien med Thailand i spetsen har länge varit ett populärt turistmål, men i dag tycks en semester i Vietnam vara ett strå vassare.

Julimånads höga värme fick många av oss att bekymra sig över den pågående klimatförändringen. Ska det bli så här hett i vårt land också i fortsättningen, ska getingarna bli vår sommarplåga, ska nya fjärilsarter äta upp vår skörd? De flesta vill göra något för att försöka dämpa den pågående förändringen, men då familjens gemensamma semester kommer på tal, glömmer vi allt vad flyg och utsläpp heter. Att utsläppen av växthusgaser från flyget är enorma jämfört med andra fortskaffningsmedel är de flesta dock medvetna om.

Regering och riksdag i Finland bör ta sitt ansvar i denna situation då flygpriserna rasar och införa en nationell flygskatt på alla resor som avgår från finska flygplatser. Sverige införde en flygskatt i början av året och det är bara för oss att ta efter.

Att Finland redan introducerat ett första tvåsitsigt elflygplan är en lovande början, men ett ökat behov av el får inte leda till att nya kärnkraftverk byggs. Elen måste kunna produceras på ett hållbart sätt.

Tågpriserna har sjunkit i Finland under de senaste åren men bör ytterligare sänkas.

Tågpriserna i hela Europa bör fås på en sådan nivå att det blir attraktivt att välja det miljöskonsamma tåget framför flyget.

Mae Cedercreutz-Pesonen Barbara Westman Vanda Svenska Socialdemokrater

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning