Flygplatsflanörer får vänta: Malm förblir stängt medan flygobservationer utreds

Bild: Kristoffer Åberg

Öppningen av flygplatsområdet för rekreation, flanörer och cyklister fördröjs, meddelar staden.

Start- och landningsbanorna har varit stängda för flygtrafik, men enligt staden krävs det ytterligare säkerhetsutredningar för att förhindra att där inte sker någon flygverksamhet utan lov.

Projektchef Kimmo Kuisma säger till HBL att det beror på att man observerat flygverksamhet på området, även om uppfattningen från stadens sida är att banorna stängts för trafik.

Kuisma kan inte uppge hur många observationer det är fråga om, men "åtminstone ett flyg som lyft och helikopterverksamhet".

Enligt staden vill man försäkra sig om att det är tryggt att röra sig fritt där då området öppnas. Om det inte är säkert, kan man inte öppna portarna, säger Kuisma. Planen var ursprungligen att det skulle ske nu under början av sommaren. Nu anger staden inte något nytt datum, annat än att det ska ske "med så liten fördröjning som möjligt".

Två nya vägar för fotgängare och cyklister ska byggas på flygplatsområdet under sommaren. De här projekten ska ändå inte störa att folk rör sig på området samtidigt.

Den ena rutten är tänkt att löpa tvärs över, och sammanlänka Tattarmossvägen på östra sidan med Hammarvägen på den västra. Den andra ska gå från Söndagsparcellerna till den tvärgående flygplatsbanan.

Den nuvarande planen är att området ska vara öppet att röra sig på så länge byggandet av bostäder planeras. Men frågan om Malms flygplats har alltjämt varit en het valfråga, där försvararna av flygplatsverksamheten vill ta upp frågan på nytt. Bland annat finns ett invånarinitiativ om att arrangera en folkomröstning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning