Flygplats blir bilutställning och racerbana

Anrika flygplansparkeringen och verkstaden förvandlas till utställningshall och scen. Bild: Tommy Pohjola

Bilar och motorcyklar tar över hangaren i Malm. Flygarna rasar. Enligt Helsingfors stad har allt gått rätt till.

Den anrika flyghangaren förvandlas från och med maj till scen för olika evenemang och utställningshall, bland andra har Finnish Hot Rod Association redan bokat in sig. Bilar i stället för flygplan, alltså. Kanske också loppmarknader.

Arrangemanget irriterar flygarna på Malm. Av debatten på Facebook får man intrycket att stadens beslut kommer både plötsligt och överraskande.

Vid stadshuset är det Sirpa Kallio som ansvarar för flygplatsområdets utveckling. Hon säger till HBL att de företag som hyr utrymmen i den stora hangaren informerats om planerna hösten 2016. Det är pilotutbildning och en flygplansverkstad.

– Det har varit problem med den interna informationsgången på Malm och det finns också de som sprider alternativ information om vad som avtalats, säger Kallio.

Stödföreningen fortsätter kampen för flygplatsen i Malm. Bild: Tommy Pohjola

Enligt staden kan flygverksamheten på Malm fortsätta till slutet av 2019. Då tar hyresavtalet med föreningen som nu sköter flygverksamheten på ett 40 hektar stort område slut. Efter det byggs det på flygplatsen bostäder för upp till 25 000 invånare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning