Flygplan med evakuerade européer landade i Frankrike – UM: Tre finländare ombord

Franska säkerhetsstyrkor anländer till ett utbildningscenter för brandmän i Aix-en-Provence i södra Frankrike på söndagen. Hit fördes en del av de fransmän som på söndagen anlände med evakueringsplanet från Wuhan. Frankrike håller sina återvändare från Wuhan inspärrade i karantän i 14 dagar. Bild: CLEMENT MAHOUDEAU/Lehtikuva-AFP

Ett flygplan med europeiska medborgare som evakuerats från den avstängda coronavirushärjade staden Wuhan i Kina landade på söndag eftermiddag i södra Frankrike. Tre finländare åkte med planet.

I dag anlände det andra evakueringsplanet med europeiska medborgare från Wuhan i Kina. Evakueringarna inleddes efter att Frankrike i början av veckan aktiverade EU:s civilskyddsmekanism. EU-kommissionen kungjorde att EU-medborgare oavsett hemland fick anmäla att de vill åka till Europa. Totalt ska 600 personer ha meddelat att de ville bli evakuerade. Det evakueringsplan som anlände i fredags hade i huvudsak fransmän ombord, medan planet som anlände på söndagen hade 250 passagerare från 30 olika länder enligt uppgifter i franska tidningen Le Figaro.

Färre än tio finländare hade meddelat Utrikesministeriet, UM, att de befann sig i Wuhan och av dessa ska en del ha sagt att de ville bli evakuerade, medan andra valde att stanna kvar.

Utrikesministeriet meddelade på söndagseftermiddagen att ministeriet och Finlands ambassad i Peking hade bistått tre finländare och en familjemedlem att åka med planet som landade vid militärbasen i Istres nära Marseille i södra Frankrike.

– Samarbetet mellan EU-länder följer ett etablerat mönster och fungerar väl. Franska hälsovårdsmyndigheter svarar för fortsatta åtgärder. UM håller vid behov kontakt med personerna, meddelade Utrikesministeriet på Twitter.

Utrikesministeriet sade också att man även framöver vid behov bistår finländare som vill lämna Hubeiprovisen.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian sade till tidningen Le Monde att de berörda länderna hade gett Frankrike tillstånd att slussa vidare passagerarna på andra flyg till sina hemländer.

"Det finns en lösning som minimerar riskerna"

Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd (THL) påpekar att repatrieringsflygen inte bara handlar om att förhindra att EU-medborgare i Hubeiprovinsen smittas av coronaviruset, utan också hänger ihop med de kinesiska myndigheternas beslut att försätta Wuhan i karantänm vilket försvårar det dagliga livet i staden.

Vissa europeiska länder, till exempel Frankrike och Belgien, har valt att hålla de medborgare som evakuerats från Wuhan inspärrade i strikt karantän i 14 dygn efter ankomsten. Andra länder, till exempel Sverige, tar inte till lika drastiska åtgärder och uppmanar endast återvändarna att hålla sig hemma, minimera antalet sociala kontakter och hålla kontakt med den lokala sjukvården och smittskyddet under 14 dagar.

Mika Salminen vid THL säger att det står klart att också Finland har en lösning för att minimera riskerna och att det finns en observationstid för att förhindra eventuell smitta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning