Flygplan kraschade på flygplats i Istanbul och bröts i flera delar – 120 skadade

Räddningsarbetare på plats vid det olycksplanet på flygplatsen Sabiha Gökçen i Istanbul i Turkiet. Bild: TT-AP

Ett flygplan kraschade runt klockan 18, lokal tid, på flygplatsen Sabiha Gökçen i turkiska storstaden Istanbul. Inga människor uppges ha omkommit men 120 rapporteras ha skadats.

Flygplanet, som tillhör lågprisbolaget Pegasus Airlines, hade flugit från Izmir i västra Turkiet.

I regn och hård vind gled flygplanet av landningsbanan och flygplanskroppen bröts i tre delar. En mobilfilm på CNN Türk visar hur passagerare lämnar flygplanet efter kraschen.

Tv-bilder visade också hur en brand släcktes av räddningstjänst samt hur dussintals sjukvårdare hjälpte passagerare evakuera flygplansvraket.

Turkiets transportminister Mehmet Cahit Turhan säger att inga dödsoffer skördades i kraschen. 120 personer har skadats och förts till sjukhus, uppger Istanbuls borgmästare Ali Yerlikaya.

– De flesta av dem är i gott skick, utom kanske en eller två, säger borgmästaren.

Enligt Yerlikaya gled planet först "ungefär 60 meter" innan det fortsatte "ungefär 30–40 meter" nedför en sluttning.

Totalt befann sig 177 personer, inklusive sex besättningsmän, ombord på planet. Enligt turkiska medier var tolv av passagerarna barn.

Trafiken till och från flygplatsen har stoppats med anledning av olyckan och ankommande flyg har dirigerats om, rapporterar nyhetsbyrån Anatolia.

Pegasus Airlines var inblandat i ett tillbud på samma flygplats så sent som den 7 januari. Även den gången gled ett av bolagets plan av landningsbanan, men flygplanet klarade sig utan skador och de 164 passagerarna kunde då evakueras utan några rapporterade skador.

I januari 2018 stod ett av flygbolagets plan för en avåkning i Trabzon i östra Turkiet. Efter att ha landat fortsatte planet nedför en vall och stannade innan det nådde havet.

Flygplatsen Sabiha Gökçen ligger en bit utanför centrala Istanbul. Bild: TT

Mångmiljonstaden Istanbul har två internationella flygplatser, Istanbul Airport som ligger i stadens europeiska del och Sabiha Gökçen som ligger på den asiatiska sidan.

Prestigeprojektet Istanbul Airport invigdes 2018 och kommer då den är helt färdigställd vara en av världens största flygplatser, med en årlig kapacitet på 200 miljoner resenärer.

Sommaren 2019 flyttades all passagerartrafik över från det som tidigare var stadens största internationella flygplats, Istanbul Atatürk, till Istanbul Airport. Atatürkflygplatsen är alltjämt i drift och används främst för godstrafik.

Flygplatsen Sabiha Gökçen är döpt efter landsfader Mustafa Kemal Atatürk adopterade dotter, tillika världens första kvinnliga stridspilot. Flygplatsen har en kapacitet på 25 miljoner resenärer årligen och är bas för bland andra lågprisbolaget Pegasus Airlines.

Källor: Visit Istanbul, Istanbul Airport, Istanbul Sabiha Gökçen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning