Flygplan fattade eld i Moskva – över 40 döda

Det olycksdrabbade planet är täckt av skum efter släckningen av branden. Bild: Moscow News Agency-AP-TT

Över 40 människor omkom när ett flygplan nödlandade och fattade eld i Rysslands huvudstad Moskva, rapporterar ryska medier. Minst två barn finns bland dödsoffren.

Planet tvingades nödlanda på stadens internationella flygplats Sjeremetjevo. Ett filmklipp av händelsen visar hur flygplanet omsluts av eld och tjock svart rök strax efter att det tagit mark, och fortfarande är i rörelse. Filmklipp och bilder på sociala medier visar hur branden snabbt sprider sig efter landningen och hur passagerare tar sig ut ur planet på en nödrutschkana.

Olyckan krävde 41 liv enligt den nytillsatta haverikommissionen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Den statliga nyhetsbyrån Tass, som hänvisar till samma källa, skriver att 37 människor överlevt. Flera personer har tidigare rapporterats som saknade.

Dmitrj Matvejev, hälsominister i Moskva oblast, säger att elva människor skadats varav tre vårdas på sjukhus, skriver nyhetsbyrån AFP.

Planet, som tillhör flygbolaget Aeroflot, är av typen Suchoj Superjet 100, ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare.

Oklart förlopp

Uppgifterna om hur och när branden uppstod går isär. Räddningstjänst och en besättningsmedlem uppger för Tass att branden ska ha brutit ut efter att planet träffats av blixten.

Flera medier har med hänvisning till vittnesuppgifter rapporterat att planet började brinna redan i luften. Flygbolaget Aeroflot skriver i ett uttalande att flygmotorerna sannolikt fattade eld i luften, skriver AFP.

Men andra medier, som nyhetsbyrån Interfax, rapporterar att branden startade i samband med nödlandningen. Bränsletankarna var fulla vid olyckstillfället, enligt Interfax källa.

Planet lyfte från Sjeremetjevo med destination Murmansk, men piloten begärde att få nödlanda kort efter att det lyft, uppger ryska statliga medier enligt nyhetsbyrån Reuters.

Elden spred sig snabbt efter nödlandningen med ett Aeroflotplan i Rysslands huvudstad Moskva. Bild: AP-TT

Kondoleanser från Putin

Uppgifterna om antalet skadade varierar mellan sex och över tio personer, skriver Reuters. Planet hade 78 personer ombord varav fem tillhörde besättningen. Ett oklart antal människor kunde ta sig ur planet. På filmklipp från olyckan ses passagerare springa från platsen.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev fick i uppdrag av president Vladimir Putin att låta tillsätta en haverikommission för att utreda händelsen.

– Presidenten uttrycker sitt djupa deltagande med alla dem som förlorat sina kära i den här flygkraschen, säger talespersonen Dmitrij Peskov till Tass.

Superjet 100 var det första passagerarflygplan som byggdes i Ryssland efter Sovjettiden. Det togs fram som en konkurrent till liknande kortdistansplan från kanadensiska Bombardier och brasilianska Embraer.

Planet, som flög första gången 2008, finns i två typer för 78 respektive 98 platser och är cirka 30 meter långt. Tillverkaren Suchoj var dessförinnan mest känd som tillverkare av stridsflygplan.

Den första trafikflygningen med Superjet 100 gjordes mellan Armeniens huvudstad Jerevan och Moskva i Ryssland 2011.

Den 9 maj 2012 störtade ett Superjet 100 på vulkanberget Salak, åtta mil om Indonesiens huvudstad Jakarta. Samtliga 45 ombord omkom i kraschen. Olyckan inträffade i samband med en demonstrationsflygning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning