Minst 13 döda då flygplan fattade eld i Moskva

Elden spred sig snabbt efter nödlandningen med ett Aeroflot-plan i Rysslands huvudstad Moskva. Bild: @artempetrovich/AP -TT

Minst 13 människor, varav två barn, har omkommit i en brand på ett passagerarplan i Rysslands huvudstad Moskva, bekräftar en nytillsatt haverikommission för den statliga nyhetsbyrån Tass.Flera passagerare saknas.

Planet tvingades nödlanda på stadens internationella flygplats Sjeremetjevo. Ett filmklipp av händelsen visar hur flygplanet omsluts av eld strax efter att det tagit mark, och fortfarande är i rörelse.

– Enligt de senaste rapporterna har 13 människor omkommit och sex har skadats. Ett antal passagerare saknas, säger en sjukvårdskälla till Tass.

Filmklipp och bilder på sociala medier visar hur branden snabbt sprider sig efter landningen.

Oklart förlopp

Branden ska ha börjat i planets stjärtparti. Uppgifterna om hur och när branden uppstod går dock isär. Räddningstjänst och en besättningsmedlem uppger för Tass att branden ska ha uppstått efter att planet träffats av blixten.

Flera medier har med hänvisning till vittnesuppgifter rapporterat att planet började brinna redan i luften. Men andra medier, som nyhetsbyrån Interfax, rapporterar att branden startade i samband med nödlandningen.

Bränsletankarna var fulla vid olyckstillfället, enligt Interfax källor.

Planet lyfte från Sjeremetjevo med destination Murmansk, men piloten begärde att få nödlanda kort efter att det lyft, uppger ryska statliga medier enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kondoleanser från Putin

Uppgifterna om antalet skadade varierar mellan sex och över tio personer, skriver Reuters. Planet hade 78 personer ombord varav fem tillhörde besättningen. Ett oklart antal människor kunde ta sig ur planet. På filmklipp från olyckan ses passagerare springa från platsen.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev fick i uppdrag av president Vladimir Putin att låta tillsätta en haverikommission för att utreda händelsen. Kort därefter bekräftade utredarna i den nytillsatta kommissionen att minst 13 människor omkommit i olyckan.

– Presidenten utrycker sitt djupa deltagande med alla dem som förlorat sina kära i den här flygkraschen, säger talespersonen Dmitrij Peskov till Tass.

Planet, som tillhör flygbolaget Aeroflot, är av typen Suchoj Superjet 100, ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning