Flygövning som syns och hörs

En Hornet som lyfter under övningen Baana 2016. Bild: Jussi Nukari

Flygvapnet inleder i mitten av oktober en luftstridsövning tillsammans med flygvapnen från Frankrike, Tyskland och Sverige. Från Finland deltar två till fyra Hornetar eller Hawk-övningsplan.

Flygövningen sker i finskt, svenskt och internationellt luftrum. I övningen deltar Eurofighter-, Mirage 2000- och Gripen-jaktplan från de andra länderna.

Övningen kommer att synas som starka ljusfenomen på himlen eftersom flygplanen använder facklor som en del av sitt försvarssystem. I Finland begränsas övningen i huvudsak till ett område mellan Tammerfors, Jyväskylä, Uleåborg, Karleby och Seinäjoki.

Övningen inleds den 17 oktober. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning