Två överlevde flygkrasch i Karachi

Minst två personer ska ha överlevt kraschen. Planet lyfte igen efter en misslyckad landning, då det kan ha skadat båda motorerna och mist all motoreffekt. Bild: Asif Hassan/Lehtikuva-AFP

Vid flygkraschen i ett bostadsområde i Karachi i södra Pakistan har hittills 97 personer bekräftats döda. Två personer ombord har enligt rapporter mirakulöst överlevt olyckan hos det pakistanska flygbolaget PIA.

På bilder som visas i pakistanska tv-sändningar syns hur planet störtat i området Model Colony, rapporterar medier i mångmiljonstaden. Rökpelare steg från nedslagsplatsen, och ambulanser och andra räddningsfordon skyndade fram och tillbaka, rapporterar nyhetssajten Dawn.…

Planet, ur flygbolaget Pakistan International Airlines (PIA) flotta hade 90 passagerare och åtta besättningsmedlemmar ombord. Flygplanet var av typen A320, från den europeiska tillverkaren Airbus.

Hur många som skadats eller omkommit i olyckan är fortfarande oklart. Två personer från planet rapporteras ha överlevt kraschen, enligt regionala myndigheter.

Det finns fortfarande inga uppgifter om de bekräftade omkomna var passagerare eller besättning på flygplanet eller boende i området som det slog ned i.

"Inga passagerare"

Sjukhuset Jinnah Post Graduate Medical College har tagit emot både döda och skadade, men chefen Seemin Jamali säger enligt nyhetsbyrån AFP:

– De befann sig samtliga på marken, inga passagerare har förts hit.

Vittnen beskriver skräcken när planet närmade sig.

– Jag kom från moskén, och såg då planet vika sig åt ena sidan. Motorljuden var väldigt konstiga – så dova att husets väggar skakade, säger 14-årige Hassan till AFP.

Ett vittne berättar att planet först träffade en mobilmast innan det kraschade.

Beredskap på sjukhus

Planet lyfte från Lahore och var på väg att landa på Karachis storflygplats Jinnah när kraschen skedde. Dessa båda storstäder är Pakistans dominerande metropoler.

Strax innan landningen avbröt besättningen på Airbus 320-planet inflygningen, men planet kan trots det ha stött mot landningsbanan innan det lyfte igen. Hobbyfotografer har publicerat bilder som visar att planet båda motorer under vingarna har skrapade, svedda och skadade motorkåpor.

Hobbyfotografer tog en bild av olycksplanet Pakistan 8303 med svedda och skrapade motorkåpor, innan det förlorade all motoreffekt och kraschade. Bild: Skärmbild: Plane Spotter Pakistans Facebooksida

PIA:s vd Arshad Malik bekräftar att piloterna har uppgett sig ha tekniska problem, rapporterar Dawn. Inspelningar av radiotrafiken bekräftar också att planet efter att ha vänt för en ny landning inte längre lyckades hålla höjden, utan förlorade motorkraft och kraschade i ett försök att nå landningsbanan igen.

Olyckan sker bara några dagar efter det att landet öppnat flygtrafiken för passagerare, efter nedstängningar på grund av coronaviruspandemin.

2016 störtade ett PIA-plan som var på väg mellan Chitral och huvudstaden Islamabad med runt 50 personer ombord. Ingen överlevde kraschen. I fjol skedde ytterligare en olycka, då ett av flygbolagets plan gled av landningsbanan vid flygplatsen i Gilgit. Det slutade dock lyckligt, ingen människa skadades.…

2018 hade det estniska flygbolaget Smartlynx vid övningslandningar i Tallinn ett liknande till med ett plan av samma Airbus 320-typ i Tallinn. Vi en avbruten, så kallad go around-landning slog planet i landningsbanan innan de lyfte igen. Planet lyckades dock trots betydande skador landa igen.

- - - …

Uppdaterat lördag kl. 12.50: antalet döda, detaljer om misslyckad inflygning och liknande olycka i Tallinn 2018.

Flygbolaget Pakistan International Airlines (PIA) är det nationella flygbolaget i Pakistan, med storflygplatsen Jinnah i Karachi som bas. Planet som störtade var på väg till Jinnah.

Bolaget har omkring 30 plan i sin flotta, och genomför under vanliga omständigheter omkring 100 flighter dagligen. Flygbolaget flyger främst på Asien, men har även inrikesflyg och interkontinentala flighter.

PIA har ett blandat säkerhetsfacit. En av de senaste händelserna inträffade i december 2016, då samtliga ombord omkom när ett inrikesplan störtade nära staden Havelian.

I juni 2014 besköts ett Airbus-plan på en flygning mellan Riyad och Peshawar. Planet kunde landa på Peshawars internationella flygplats, men en passagerare dödades och två besättningsmän skadades i samband med attacken, skriver The Aviation Herald.

Flygbolaget PIA sköter om en stor del av landets regerings- och presidentflygningar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning