Flygförbund: Riksdagen lever inte upp till löftet

Diskussionen om flygplatsen i Malm har pågått i årtionden. Nu vill Helsingfors stad lägga ned flyget och bygga bostäder i området. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Finlands flygförbund vill att riksdagen visar att den menar allvar med att trygga verksamheten på Malm i Helsingfors.

Riksdagen måste göra mera för att i huvudstadsregionen hitta en ersättande flygplats. Det anser Finlands flygförbund i ett utlåtande.

Pressmeddelandet är publicerat som en reaktion på riksdagens, enligt förbundet, oförmåga att trygga flygverksamheten vid Malm trots att det uttryckligen var målet då riksdagen 2018 diskuterade medborgarinitiativet Lex Malm.

– Tvärt emot riksdagens beslut har Kommunikationsministeriet beviljat stöd för en rad flygplatser i Kymmenedalen, Tavastland, Egentliga Finland och ett flygfält i Nyland, närmast för att utföra reparationer och utveckla den lokala flygverksamheten. Detta uppfyller inte de krav som riksdagen har på regeringen, enligt förbundet, som fortsätter:

– På årsnivå är det 40 000 landningar på Malms flygplats och det är inte möjligt att flytta dem till någon av flygplatserna som nu fått statens stöd.

Bild: Mikael Bobacka

Flygförbundets förslag är att prioritera frågan om Malm i nästa regerings program.

– I verkligheten är det då frågan om att fortsätta flygverksamheten på Malm eller bygga helt nytt inom rimligt avstånd.

Helsingfors stad vill bygga bostäder på flygplatsen, vilket tiotusentals stadsbor anser är fel. Enligt Helsingfors har staden i ryggen åtminstone två olika fullmäktige, politiker, som med sina beslut gett staden fullmakten.

Finlands flygförbund påminner att regeringen, bland ministrarna Anne Berner, ska enligt riksdagen hitta en ersättande flygplats i huvudstadsregionen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning