Flygen inställda – då seglade han hem över Atlanten

Juan Manuel Ballestero på sin båt Skua i Mar del Plata efter att ha seglat över Atlanten från Portugal sedan den 24 mars. Bild: Vicente Robles/AP/TT

Att flyga över Atlanten var inget alternativ när Juan Manuel Ballestero ville åka hem för att träffa sina föräldrar under coronakrisen. I stället tog han saken i egna händer och seglade ensam från Portugal till Argentina.

– Jag gjorde det, jag gjorde det! ropade 47-åringen när han anlände till sin hemstad Mar del Plata på Argentinas ostkust i torsdags.

Då hade han tillbringat 85 dagar på sin niometersbåt Skua.

Efter att ha testats negativt för coronaviruset vid ankomst fick Ballestero komma i land för att träffa sin 82-åriga mor och 90-årige far, nöjd över att han nått vad han kämpat för i närmare tre månader.

– Det handlar om det här: att vara med familjen. Det är därför jag kom, säger han.

Orsaken till att långseglingen blev av var att flygtrafiken ställts in på grund av pandemin.

Ballestero hade hoppats komma fram i tid för att vara med på sin pappas 90-årsdag den 15 april, men kom i alla fall fram lagom till fars dag som firades i Argentina i helgen.

Under 54 av dagarna ute till havs hörde hans anhöriga inte av honom, men de var ändå säkra på att han skulle komma hem, säger pappa Carlos.

– Vi tvivlade inte. Han skulle komma till Mar del Plata för att vara med sina föräldrar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning