Flygekorrar bromsar Spårjokern

Flygekorren är liten och vanligen osynlig, men den kan flytta spårvägar om det riktigt vill sig. Bild: Kai Hilditch/HBL-arkiv

Spårjokern får åtminstone vänta om inte också väja för flygekorrar i Smedjebacka. Det bekräftar Nylands NTM-central för Yle.

Röjningsarbetena för Spårjokern får vänta ett tag. Den avverkning som skulle ha inletts i Smedjebacka i västra Helsingfors på onsdagen fördröjs sedan invånarna har vädjat till Nylands NTM-central. Orsaken är att det förekommer flygekorrar på området. Man har hittat spillning under några av de träd som ska avverkas.

Kirsi Hellas på NTM-centralen säger till Yle att man först måste utreda om spillningen indikerar att flygekorrarna fortplantar sig på området, vilket kräver att det ska skyddas, eller om det bara handlar om att flygekorrarna har hållit till där temporärt. I så fall går det bra att avverka.

Juha Saarikoski, projektledare på beställaren bakom Spårjokern, säger till Yle att han inte kan bedöma i vilken mån fördröjningen i Smedjebacka påverkar projektet, dess tidtabell eller dess kostnader. NTM-centralen har lovat behandla frågan snabbt, men oberoende av vilket beslut den fattar är det möjligt att överklaga.

Avverkningen var egentligen tänkt att påbörjas 5 maj. De egentliga byggarbetena ska enligt planerna påbörjas på olika håll i Helsingfors och Esbo i början av juni.

LÄS OCKSÅ: Esbo ger grönt ljus för Spårjokern

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning