Flygbolag tipsar om Helsingfors – med Hitlerhälsande jycke

Den märkliga historien om hunden Jackie som lyfte tassen i Hitlerhälsning får nytt liv igen efter att flygbolaget Norwegian nämner den i sin tidning.

Den som rest med Norwegian i december har kunnat ta del av ett resereportage om Helsingfors i flygbolagets tidning N. Reportaget innehåller inga märkvärdigheter, utan tips om vad man ska göra och se i huvudstaden.

Den finlandssvenska affärsmannen Tor Borg. Bild: HBL-arkiv

Men när läsaren kommer till sidan 139 finns en grafik med en mäklig punkt. Där, tillsammans med info om antalet kölddagar i staden och hur många som får plats i domkyrkan, finns en illustration av en schäferhund och en text om att tyska ambassaden i Helsingfors försökte åtala en hund för att den imiterade Hitler år 1941.

I flygbolaget Norwegians magasin N, finns den märkliga grafiken om hunden Jackie. Bild: HBL

Exakt så här gick det inte till, men nästan. För det första var det inte frågan om någon schäfer, utan om blandrashunden Jackie som påminner om en dalmatiner. För det andra var det Jackies ägare, den finlandssvenska affärsmannen Tor Borg i Tammerfors, som tyskarna ville dra inför rätta. Tor Borg var gift med tyskan Josefine.

Ingen hade hört något om fallet förrän år 2011 då forskaren Klaus Hillenbrand skrev om det i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung. I dokument som Hillenbrand hittat i det tyska utrikesdepartementets politiska arkiv ska nazisterna i slutet av 1940 fått nys om att Tor Borg kallade sin hund för Hitler. Och inte nog med det: hunden lyfte tassen i en hälsning på kommandoordet Hitler.

I det här sammanhanget kan man också nämna att Hitler själv var förtjust i hundar. Schäfern Blondi dog samma onaturliga död som sin ägare bunkern i maj 1945.

På det tyska utrikesdepartementet i Berlin ville man undersöka om den hitlerhälsande finlandssvenska hunden var en förolämpning mot Führern. Följden var att Tor Borg kallades in till den tyska ambassaden i Brunnsparken där han fick förklara sig den 22 januari 1941.

– Personligen har jag inte kallat på min hund med det namnet, ska Borg ha sagt enligt protokollet.

Han fortsatte:

– Ryktet kan bero på en händelse sommaren 1933 där det inte fanns något bakomliggande politiskt motiv.

Den tyska ambassaden i Brunnsparken år 1943. Bild: HBL-arkiv

Enligt honom var det frun Josefine, som fick ett infall om att skrika "Hitler" när hunden lyfte tassen.

Men tyskarna nöjde sig inte med förklaringen. Vicekonsulen Willy Erkelenz i Tammerfors fortsatte att hålla uppsikt över Tor Borg. Affärsmannen medgav att han kallat hunden för Hitler under dess första levnadsår, men att det inte inträffat sedan 1933.

De nazistiska myndigheterna ville inte släppa historien. Tor Borg riskerade både att bli åtalad i en finsk domstol samt att tyskarna skulle börja bojkotta hans läkemedelsföretag Tammerfors Drog Ab.

Av dokumenten framgår också att en anställd vid namn Suchanek, som arbetade vid den tyska läkemedelsfirman Bayer, blev vittne till att Jackie ska ha lyft tassen då han hörde "Hitler". Suchanek besökte familjen Borgs hem år 1934 eller 1935. Vicekonsuln skriver också att Tor Borg inte kan klassas som någon nationalsocialist, utan att han är det motsatta.

För Tor Borgs del slutade ändå hela affären lyckligt. Denna Suchanek drog tillbaka sitt vittnesmål och då gick det inte att gå till domstol med fallet.

Enligt Norwegian själv når magasinet N potentiellt 2,2 miljoner resenärer varje månad. Bild: HBL

Tor Borgs företag är troligtvis bekant fortfarande i dag. Nu heter det Tamro och levererar läkemedel och hälsovårdsprodukter. Tor Borg dog 60 år gammal år 1959. Han studerade vid handelshögskolan i Frankfrut och vid universitetet i Halle. Enligt dödsannonsen i Hufvudstadsbladet började han jobba på Tammerfors Drog 1922. När Borg fyllde 50 skrev HBL att hans intressen är konst, musik, segling, jakt och fiske.

Han ska ha haft vackra trädgårdsanläggningar på villa Vernamo i Teisko.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03