Flygbolag: Tekniska problem på kraschade planet i Ryssland

Människor flydde det brinnande planet på en nödrutschkana. Bild: Riccardo Dalla Francesca/AP-TT

Det ryska flygplan som kraschlandade i Moskva vände tillbaka och nödlandade av tekniska skäl, uppger flygbolaget Aeroflot. 41 personer dog i kraschen.

Enligt Aeroflot var det något med tekniken på planet som tvingade det att vända om, och planet fattade sedan eld under landningen. Enligt sajten Flightradar24 gjorde planet en loop i luften innan nödlandningen.

"Efter starten rapporterade besättningen in en avvikelse och bestämde sig för att vända tillbaka till flygplatsen. Klockan 6:30 nödlandande flygplanet" meddelar flygplatsen Sjeremetjevo i ett uttalande.

"Som en gräshoppa"

Tidigare har uppgifter spridits om att planet började brinna i luften efter att ha träffats av blixten. Utredare av kraschen vill inte dra några slutsatser om anledningen till haveriet innan en ordentlig undersökning har utförts och de tittar på flera olika skäl till att planet störtade.

– Planet vände om och landade hårt. Vi var så rädda att vi nästan tappade medvetandet. Planet hoppade på landningsbanan som en gräshoppa och fattade sedan eld på marken, säger Pjotr Egorov, en av de överlevande ombord, till den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda.

Vägrade lämna bagage

Källor uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att evakueringen av planet sinkades av passagerare som försökte få med sig sitt handbagage på vägen ut ur det brinnande planet.

Planet, ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare av typen Suchoj Superjet 100, var på väg till den nordvästra staden Murmansk. 41 människor av de 78 ombord på flygplanet omkom i kraschen och elva skadades.

En tre dagar lång landssorg är utlyst från måndagen i regionen.

President Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev har uttryckt sina kondoleanser efter kraschen.

Superjet 100 var det första passagerarflygplan som byggdes i Ryssland efter Sovjettiden. Det togs fram som en konkurrent till liknande kortdistansplan från kanadensiska Bombardier och brasilianska Embraer.

Planet, som flög första gången 2008, finns i två typer för 78 respektive 98 platser och är cirka 30 meter långt. Tillverkaren Suchoj var dessförinnan mest känd som tillverkare av stridsflygplan.

Den första trafikflygningen med Superjet 100 gjordes mellan Armeniens huvudstad Jerevan och Moskva i Ryssland 2011.

Den 9 maj 2012 störtade ett Superjet 100 på vulkanberget Salak, åtta mil om Indonesiens huvudstad Jakarta. Samtliga 45 ombord omkom i kraschen. Olyckan inträffade i samband med en demonstrationsflygning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning