Flygande man på Champs-Élysée gjorde succé

Franky Zapata, fransk pilot och uppfinnare, visar upp sin nya uppfinning under militärparaden på Frankrikes nationaldag. Bild: Kamil Zihnioglu / AP / TT

"Stolt över vår armé, modern och innovativ" skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter under nationaldagsfirandet på Paris paradgata Champs-Élysées på söndagen.

Det videoklipp som presidenten delade på Twitter blev snabbt viralt. Det visar en futuristiskt klädd man med gevär i händerna, som stigen ur en science fiction-film. Mannen svävar snabbt genom luften, till publikens jubel.

Den flygande mannen är Franky Zapata, fransk pilot, uppfinnare och världsmästare i vattensporten jet ski. Brädan är utrustad med gasturbiner och har utvecklats av Zapata i samarbete med Frankrikes militär. Maskinen kan åka i 190 kilometer i timmen och har en flygtid på tio minuter, skriver tidningen Guardian.

Flygshowen blev den stora snackisen på den traditionsenliga franska militäruppvisningen, där drygt 4 000 franska och europeiska soldater deltog. Frankrikes nationaldag firas den 14 juli, årsdagen för stormandet av Bastiljen som blev startskottet för den franska revolutionen 1789.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning