Flygande man på Champs-Élysée gjorde succé

Franky Zapata, fransk pilot och uppfinnare, visar upp sin nya uppfinning under militärparaden på Frankrikes nationaldag. Bild: Kamil Zihnioglu / AP / TT

"Stolt över vår armé, modern och innovativ" skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter under nationaldagsfirandet på Paris paradgata Champs-Élysées på söndagen.

Det videoklipp som presidenten delade på Twitter blev snabbt viralt. Det visar en futuristiskt klädd man med gevär i händerna, som stigen ur en science fiction-film. Mannen svävar snabbt genom luften, till publikens jubel.

Den flygande mannen är Franky Zapata, fransk pilot, uppfinnare och världsmästare i vattensporten jet ski. Brädan är utrustad med gasturbiner och har utvecklats av Zapata i samarbete med Frankrikes militär. Maskinen kan åka i 190 kilometer i timmen och har en flygtid på tio minuter, skriver tidningen Guardian.

Flygshowen blev den stora snackisen på den traditionsenliga franska militäruppvisningen, där drygt 4 000 franska och europeiska soldater deltog. Frankrikes nationaldag firas den 14 juli, årsdagen för stormandet av Bastiljen som blev startskottet för den franska revolutionen 1789.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning