Flugan har det tråkigt

KULTURPAR. Bildkonstnären Markku Kolehmainen och kulturjournalisten Paula Ilvetsalo i Ekenäs är ett av de åtta hushåll den nya dokumentärserien följer. Bild: Mtv3

Vad folk gör och äter i sina kök. Det tycker MTV3 vi ska intressera oss för på torsdagskvällar i höst.

Keittiöelämää sänds i MTV3 torsdagar kl. 20.05, repris söndagar kl. 11.00, måndagar kl. 16.30, onsdagar kl. 16.30, Ava fredagar kl. 19.00.

Höstsäsongen börjar så småningom sätta fart på tv, efter sommarens lågsäsong. Till de första nyheterna på MTV3 hör Keittiöelämää, som nog inte kommer att kunna undvikas för den som zappar runt på kanalerna, för den sänds nästan dagligen på olika tider.

Det är fråga om en åttadelad serie, mer dokumentär än reality, om olika hushålls köksvanor: vad folk gör i köket, vilken mat de lagar, vad de pratar om, och så vidare. Vardagsliv, med andra ord, men även lite fest. Mer invecklat än så är det inte.

Det låter ju som om någon gjort det lite väl enkelt för sig, och inte riktigt orkat tänka och planera, utan tänkt att det löser sig vid klippbordet. Någon har ändå tänkt och planerat, för överraskande nog bygger detta faktiskt på ett utländskt format, The Kitchen förverkligat för BBC 2014.

Det är en serie som helt förlitar sig på människans nyfikenhet på andra människor, på att vara flugan på väggen i andras kök. Här finns ingen konflikt, inget tävlingsmoment, utan vi tittar bara in i olika kök.

BBC-versionen kan ha varit mer lyckad, för faktum är att Keittiöelämää inte fungerar så bra. Ett så här konfliktlöst koncept måste till stor del bygga på castingen och vilka personer man väljer att följa. Här är det högst ordinära människor som lagar vanlig finsk vardagsmat och talar om vardagliga saker, både med varandra och med kameran. Visst kan det vara högintressant att få glimtar av familjers interna dynamik, att exempelvis tjuvlyssna på människor i offentliga transportmedel. Problemet här är att alla verkar så medvetna om kameran. Köken är i allmänhet städade, här finns väldigt lite stök och kladd, och alla samtalar belevat med varandra kring matbordet. Det intressantaste är nästan det barnlösa vältränade celiakiparet som sitter och diskuterar finländarnas fetma i sitt tiptopstädade hem.

Glädjande är att så många män med självklarhet verkar ta ansvar i köket. De flesta familjer är barnfamiljer, men med finns även ett äldre kulturpar i Ekenäs och några unga kvinnor som bor i kollektiv. En etiopisk kvinna som är doktor och har barn tillsammans med en finsk man går emot den stereotypa bilden av afrikanska invandrarkvinnor.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03