Floydrättegången inleddes – "En ödesdag för USA", säger advokat

Advokaten Ben Crump, Al Sharpton, grundare av organisationen National Action Network, och en medlem ur George Floyds familj knäböjer utanför domstolen. Bild: Kerem Yucel/TT-AFP

Rättegången mot polisen som åtalas för att ha orsakat George Floyds död är "en folkomröstning", säger advokat Ben Crump.– Det här markerar en milstolpe och ett slags folkomröstning om hur långt Amerika har kommit när det gäller rättvisa och jämlikhet, säger han.

Åtal mot poliser är ovanliga i USA – och fällande domar ännu mer sällsynta. Nu riktas världens blickar mot Minneapolis där en domstol ska ta ställning till huruvida polisen Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död.

Rättegången direktsänds från domstolen i Minneapolis. Få personer tillåts vara på plats i rättssalen på grund av pandemin och allmänhetens intresse är enormt. Juryn på tolv personer och två ersättare har nu svurits in efter en komplicerad process, där det har varit svårt för domstolen att hitta personer som inte tagit del av mediebevakningen i fallet.

"Förrått polisheder"

Det brutala ingripandet mot George Floyd i maj i fjol fångades på en mobilkamerainspelning som snabbt spreds över världen. I den ses den vite polisen Chauvin sätta sitt knä mot den gripnes nacke i nästan nio minuter. Floyd upprepar över 20 gånger att han inte får luft innan hans kropp blir slapp.

Under rättegångens första dag hävdade åklagaren att Derek Chauvin "förrått" sin polisheder och använt "orimligt mycket våld".

"Han sätter sitt knä mot hans nacke och krossar honom tills hans andetag, tills själva livet hade pressats ur honom", sade åklagaren Jerry Blackwell i sitt öppningsanförande.

Familjen Floyds advokat Ben Crump höll en presskonferens i samband med rättegångens start och varnade för att Chauvins försvarare kan försöka svärta ner George Floyds rykte.

– De kommer försöka att slå ned på George Floyds karaktär. Men det här är rättegången mot Derek Chauvin. Vi borde titta på hans bakgrund i stället. Det handlar om fakta, det som dödade George Floyd var övervåld, sade Crump.

George Floyds familjemedlemmar och deras advokater knäböjde sedan utanför domstolen under åtta minuter och 46 sekunder, den tid som Derek Chauvin höll sitt knä mot Floyds nacke.

I sitt öppningsanförande bad Chauvins försvarsadvokat juryn att bortse från sina politiska åsikter.

– Det finns inga politiska och sociala avsikter i denna rättssal, sade försvarsadvokat Eric Nelson.

Stora protester

Fallet har berört miljontals människor och blev startskottet för den största rörelsen för rättvisa och mot rasism som USA har bevittnat sedan 1960-talet. Många har trätt fram och vittnat om polisens övervåld mot svarta och krävt en reformerad yrkeskår.

Men i rättssalen är det en enda mans skuld eller oskuld som ska avgöras.

Chauvin står åtalad på tre dråpliknande punkter (på engelska second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter) men nekar till brott. Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.

George Floyds död blev startskottet för omfattande protester mot rasism, bland annat genom Black Lives Matter-rörelsen. Bilden är från Ithaca i New York. Bild: John Munson/TT-AP

Två obduktioner

De två obduktioner som har gjorts betecknar Floyds död som dråp, men det innebär inte att polisen kommer att fällas för det. I den officiella obduktionsrapporten står det att Floyds hjärta stannade när han trycktes ner i marken och det noteras även att han led av en hjärtsjukdom och hade fentanyl och amfetamin i kroppen.

Den privatbeställda obduktionen, som gjorts av läkare som anlitats av Floyds familj, slog däremot fast att han dog av kvävning.

Försvaret väntas framhålla att omständigheterna kring Floyds död är mer komplicerade än vad de kan uppfattas som i videoklippet. Chauvins advokat kommer sannolikt att argumentera för att hans klient följde polisens rutiner och hävda att Floyd dog på grund av en överdos av fentanyl och underliggande hälsoproblem.

Rättegången väntas pågå i minst fyra veckor. De tre andra poliser som var med vid ingripandet i maj förra året anklagas för medhjälp och kommer att ställas inför rätta i en separat rättegång i augusti.

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin satte sitt knä på Floyds huvud och nacke i närmare 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus en timme senare.

Källa: BBC

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning