Flow blir startskottet för den flytande nattklubben

NYSTART. Med Merikerho återuppstår en bra scen för techno och drum'n'bass, säger krögaren Tapio Mäkelä. Bild: Karl Vilhjálmsson

Sugen på sjömansfest? På nyöppnade Merikerho i Sörnäs dansar du i magen på ett gammalt fraktfartyg.

Våren 2016 berättade en glädjestrålande Tapio Mäkelä för HBL att en liten del av hans forna Mbar håller på att återuppstå. Mbar och dess oerhört populära uteservering hade tvingats stänga när Amos Rex-museet började byggas på Glaspalatsets gård, men lagom till sommaren skulle en ny fartygsklubb med Mäkelä vid rodret öppna vid Sörnäs strandväg.

Så blev det inte.

– Jag hade liksom tänkt att jag tar en båt och bygger en uteservering på däck. Men det tyckte inte byggnadsverket. De tyckte att jag har skapat en nykonstruktion, säger Mäkelä.

Tekniskt sett var klubbfartyget alltså mera klubb än fartyg, vilket innebar att Mäkelä fick börja beta av en lång lista med krav. Merikerhos däck består till exempel nu av en stålkonstruktion utan like, där varje svetsfog både svetsats och övervakats av specialister på just den typen av fog.

– Och sen blev det förstås vinter och då gick det inte att bygga. Däcket var som en skridskobana, säger Mäkelä.

Öppnar till Flow

Men för två veckor sedan kunde klubbens övre våning äntligen öppna för besökare. När HBL besöker fartyget mitt på en vardag är många platser fullsatta, och recensioner på Facebook visar att draget är stort: av 74 personer tycker 73 att fartyget är värt fulla poäng. Mbar-nostalgin spelar säkert in för när Mäkelä rör sig på däck möts han av både ryggdunk och glada hälsningar. Många har väntat på det här.

Bravurnumret finns ändå inuti det nederländska fartyget. Mäkelä leder oss ner till klubbutrymmet som man aldrig skulle gissa är ett fartygsskrov, främst på grund av akustiken. Mäkelä har sett till att musiken ska ha ett fint nytt hem att flytta in i och vill inte ha några ekon rullande mellan skeppsväggarna.

– Tyngdpunkten ligger på drum'n'bass och techno men klubben kommer också att bjuda på livemusik, bluegrass och mycket annat, säger han.

Under Flow-festivalens öppningshelg invigs också denna del av Merikerho.

Nya möjligheter till kulturarbete

För Mäkelä är Merikerho början på något nytt.

– Visst blev jag besviken och lite bitter när vi blev utslängda från Glaspalatset, men för att vara riktigt ärlig kände jag att Mbar började bli för färdigt, vi var inte så öppna för nya saker. Ett problem var att barens inomhusutrymmen var så små. På Merikerho finns det verkliga förutsättningar att skapa en öppen plattform och göra också annat kulturarbete än musik, säger han.

Platsen är perfekt för Mäkelä. På andra sidan om Sörnäs strandväg ligger nattklubbarna Kaiku, Kuudes Linja och Siltanen, Teaterhögskolan finns kring hörnet och ett stenkast bort ligger det konstnärliga området Södervik. Vägg i vägg med Merikerho håller också en krögare på att bygga en liten restaurangvärld med en stor uteservering och container-kök. Det samarbetet kommer att gynna både Merikerho och grannen, tror Mäkelä.

– Kulturcentret Gloria och Elmu bygger dessutom om varsin gasklockan i Södervik till egna lokaler. Området kommer att bli stadens riktiga kulturcentrum.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning