Florida-elever ska protestera i Washington

Emma Gonzales är en av eleverna som tagit initiativ till marschen. Bild: Lehtikuva/AFP/Rhona Wise

Elever som överlevde veckans masskjutning i på ett gymnasium i Florida kommer att genomföra en marsch i Washington för att protestera mot landets vapenlagar.

"Marschen för våra liv" kommer att äga rum den 24 mars och planen är att få lagstiftarna i den amerikanska huvudstaden att "skämmas" över lagarna som gör att vapen är så lätt tillgängliga. Den grupp elever som dragit i gång planerna på demonstrationen säger till ABC News att de vill se till att Floridaskjutningen blir en vändpunkt i den amerikanska vapendebatten.

En av de elever som tagit initiativ till marschen är 18-åriga Emma Gonzales som i lördags fick uppmärksamhet på social medier världen över efter att hon hållit ett kraftfullt tal mot president Donald Trump och det mångmiljonstöd han tog emot av den amerikanska vapenlobbyn under sin presidentvalskampanj.

Det var i onsdags som den tidigare eleven Nikolas Cruz sköt ihjäl 17 människor på gymnasieskolan i Florida. Offren dödades med ett halvautomatiskt vapen som han införskaffat på laglig väg.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning