Florence kom med livsfarliga översvämningar

Ovädret Florence har dragit in över delstaten North Carolina i USA med hårda vindar och kraftiga regn. Myndigheter varnar för livsfarliga översvämningar, gator ligger under vatten och träd knäcks av stormvindarna.

Fakta

Att mäta oväder

Det kanske enklaste sättet att mäta oväder är att ge varje vindhastighetsintervall ett namn. För att det ska handla om en storm måste vinden uppgå till cirka 24,5 meter i sekunden (88 kilometer i timmen). Allt över 32,7 meter per sekund är orkan.

Riktigt kraftiga oväder kan dock ha så extrema vindar att beskrivningen orkan – eller tyfon eller cyklon som de också kallas på olika håll – inte riktigt räcker till. Då används ofta Saffir-Simpson-skalan (SSHS). Denna går från kategori 1 till 5, där en etta har vindar på 33–42 meter per sekund och en femma över 70 meter per sekund.

Strax efter sju på morgonen lokal tid kom ovädret in över land vid Wrightsville Beach nära staden Wilmington på östkusten, meddelar USA:s orkancenter NHC. Trots att Florence nedgraderades till kategori 1 på den 5-gradiga Saffir-Simpson-skalan då orkanens öga fortfarande var en bra bit ut till havs, betecknas den som farlig.

Redan innan Florence nådde land översvämmades en stadsdel som omges av två floder i kuststaden New Bern. Lokala tv-stationer visar bilder på stigande vatten som slår mot pirer och sköljer över gator. Vattennivån i floden Neuse har stigit tre meter, enligt NHC, som varnar för "livsfara".

Omkring 1,7 miljoner människor har evakuerats eller gett sig av frivilligt. Hundratusentals invånare är utan el.

Lämnar inte hunden

Den lilla strandorten Myrtle Beach i South Carolina har så gott som övergivits av invånarna. En av dem är Avair Vereen som tillsammans med sina sju barn har sökt skydd i en skola.

– Vi bor i en husbil, så vi sade att "om vi förlorar vårt hem så kanske vi kan få en bostad i stället". Men vi kan inte ersätta oss själva, så vi bestämde oss för att komma hit, säger hon.

Antonio Ramirez, från Leland i North Carolina, räknar dock med att rida ut stormen tillsammans med sin hund Canelo.

– Skyddscentren tar inte emot hundar. Jag lämnar inte honom här, säger han.

Varnar för livsfara

Det statliga meteorologiska institutet spår att North Carolina kommer att få lika mycket regn på två–tre dagar som normalt på upp till åtta månader. I vissa områden kan det regna upp till en meter.

– Det här regnet kommer att föra med sig katastrofala, plötsliga översvämningar och långvariga, märkbara översvämningar av floderna, säger Brock Long, chef på katastrofmyndigheten Fema.

Livsfarliga översvämningar hotar även i inlandet, tillägger han.

Katastroftillstånd utlyst

Katastroftillstånd har utlysts i fem delstater vid kusten – North Carolina, South Carolina, Georgia, Maryland och Virginia. Energibolaget Duke Energy meddelar att uppskattningsvis en till tre miljoner människor kan bli strömlösa och att det kan ta veckor att få strömmen tillbaka.

Florence för med sig vindar på maximalt drygt 40 meter i sekunden. Stormen rör sig i nord-nordvästlig riktning och förväntas försvagas avsevärt under helgen och i början av nästa vecka, meddelar NHC.

Artikeln har uppdaterats kl. 21.31.

En park i New Bern ligger under vatten sedan floderna som omgärdar staden har svämmats över. Bild: TT / AP / Gray Whitley

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03