Flora och fauna blir ett

Bild: Pressbild

Ulf Starks och Linda Bondestams nya bok rymmer ett universum av prunkande växtlighet och förbluffande varelser.

Ulf Stark & Linda Bondestam

Djur som ingen sett utom vi

Förlaget M

Om Ulf Starks och Linda Bondestams nya bilderbok kommit med tillhörande soundtrack hade Olle Adolphsons "Du tror inte på det här eller hur? Men visan handlar om okända djur...", känd signatur till radioveteranen Naturväktarna, passat perfekt. Påhittade djur har länge kittlat vår fantasi och det går en obruten linje från medeltidens bestiarium till dagens barnlitteratur. Särskilt på finlandssvenskt håll finns många bestiarieinspirerade skrönor för barn, exempelvis Tove Appelgrens och Halldór Baldurssons Djur (2005) och Linda Bondestams och Stella Parlands dadaistiska Gnatto Pakpak (2010).

Djur som ingen sett utom vi (2016) rymmer ett universum av prunkande växtlighet och förbluffande varelser. Flora och fauna blir ett när Starks korta, drömska dikter bäddas in i Bondestams skimrande fantasieggande landskap. Duon har tidigare gjort bilderboksfullträffar tillsammans som Diktatorn och Allt det här. Men frågan är om inte detta är deras vackraste bilderbok hittills. Bondestams färgskala har mognat och bilduttrycket är modigare. Här formligen frossar hon i färg, samt släpper loss och gör sina figurer vildare och vassare än någonsin tidigare. Starks nonsensaktiga verser fångar existentiella frågor på kluriga sätt. I dikten om En annan låter det så här: "Det bor EN ANNAN inuti, / under min fjäderdräkt. / Jag har hört dess skri: / "Släpp mej fri! / Släpp mej fri!" // Det är otäckt. / Jag tror inte ens att vi är släkt." Humorn är frejdig och mångbottnad. Därom vittnar bland annat dikten om Bipolaren som deppar ihop om hösten men blommar upp till våren. Men mer allvarstyngda blinkningar till samtiden förekommer också. Vidundret Klumpantropus gestaltas av Bondestam som ett glupskt urtidsdjur vandrande genom ett berg av soppåsar mot sin egen undergång. Och den alltför tidigt bortgångna poeten Stella Parland får en egen eloge under rubriken Fågel fri.

Djur som ingen sett utom vi hyllar allt det underbart underliga som fantasin kan föda fram. Den gäckande Celansetten som trycker i havsdjupen eller Smygeln som sänder signaler ut i rymden för att hitta en vän. En finlandism får kropp i djuret Hoppeligen och kastar sig skrattande ut i kvällssolens sken. Hellsingska dimensioner tar sig exempelvis dikten om Äggdjuret som undrar vad det finns utanför skalet och upptäcker: "Jo, ett annat skal, ett svart och stort / med små, små hål som någon gjort. / Där bakom skiner ALLTET klart. / Hoppas skalet spricker snart!"

Starks dikter är uppsluppna och snillrika, Bondestams illustrationer läckra och lockande. De ger oss, likt den Lyktfisk de själva uppfunnit i boken, inte "en anings aning bara / av DET UNDERBARA!" utan så mycket mer.

Maria Lassén Seger

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning