Flödesmusiken kommenteras i förbigående

Visst kan man – om man har tur – under dagen höra en låt på italienska, och då sjungs den med allra största sannolikhet av Laura Pausini eller Eros Ramazzotti.

Tack Johanna Törn-Mangs och Amie Borgar (HBL Debatt 6.4) för svaret angående musiken i Radio Vega, nu vet lyssnarna åtminstone vilka principer som gäller. Det är glädjande att kanalen kanske har det bredaste musikutbudet i Norden – sett till en hel dags program.

Det är ändå betecknande att radiocheferna i sin insändare kommenterar flödesmusiken till sist, liksom i förbigående. Det är ändå just den delen som fått mest kritik, inte specialprogrammen. Den uppfattas av många som alltför smalspårig, med överväldigande tyngdpunkt på anglosaxisk och svensk musik från en viss, rätt snäv tidsperiod.

Jag blev glatt överraskad när det i söndags direkt efter femmans nyheter spelades en låt på – estniska! Hoppsan, tänkte jag, har de faktiskt tagit kritiken på allvar? Glädjen varade inte länge, det klarnade snart att stycket var introt till ett i övrigt fint musikprogram. Flödesmusik var det alltså inte.

Visst kan man – om man har tur – under dagen höra en låt på italienska, och då sjungs den med allra största sannolikhet av Laura Pausini eller Eros Ramazzotti. Är låten spansk, sjungs den av Álvaro Soler, några andra sångare tycks inte Vegas redaktörer känna till från dessa eller andra språkområden.

Lars Karlsson Karis

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning