Flickorna tog klar seger i juniorlandskampen– pojkarna hade inte en chans

Elin Källberg var nära 50 meter – en gräns hon jagat i sommar. Foto: Sebastian Backman/SPT Bild:

Efter fjolårets dubbelseger i juniorlandskampen fick Finland nöja sig med halva kakan i Tammerfors. Vissa blåvita pojkar lyckades ändå. Arttu Mattila fick slita hela tävlingshelgen – han vann både herrarnas och pojkarnas höjd.

Det gick som det brukar för Finlands flickor – segern var den femte på raken i Sverigekampen. Den här gången skrevs siffrorna 109–91.

Spjutkastaren Elin Källberg var en som fick till det i det kyliga septembervädret. Vasa IS 16-åring kastade 49,01 och såg till att Finland tog en dubbelseger i grenen.

– Det var jätteroligt, men lite svårt för jag talar inte så bra finska. Det har ändå gått bra hela helgen, säger Källberg, som slutade tvåa.

Landskampen var den första i karriären för Källberg. Hon får träningshjälp av Mikaela Ingberg, som gav råd inför tävlingen.

– Jag tog det som en lekfull tävling, men det gick bra i varje fall.

Wedenberg sjuk

Till skillnad från i fjol blev det ingen dubbelseger för Finland på juniorsidan. Sveriges pojkar var klart bättre och vann med 112–89.

Arttu Mattila skötte ändå sitt. Höjdhoppslöftet vann fredagens seniorkamp med resultatet 214. I juniorlandskampen räckte 199 till seger.

Finland fick ett avbräck inför tävlingsdagen. Borgå Akilles Isac Wedenberg skulle starta tre sträckor på drygt en timme, men kunde inte delta på grund av sjukdom.

För Sveriges pojkar var segern den tredje på fyra år.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning