Flickor och kvinnor vittnar om gruppvåldtäkter i Burma

Den burmesiska militären anklagas för systematiska våldtäkter mot flickor och kvinnor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya. Över 600 000 människor har flytt delstaten Rakhine sedan nya oroligheter bröt ut den 25 augusti. Bild: EPA / HEIN HTET

Gruppvåldtäkter mot flickor och kvinnor har varit en del av den etniska rensning som den burmesiska militären gjort sig skyldig till i delstaten Rakhine sedan den 25 augusti. Det hävdar organisationen Human Rights Watch i en rapport, där 52 personer – varav 29 utsatts för våldtäkt – vittnar om bestialiska övergrepp.

– Jag trycktes ner av sex män och våldtogs av fem av dem. Först sköt de ihjäl min bror. Sedan drog de mig åt sidan och en man slet sönder min sarong, höll för min mun och höll mig stilla. Han stack en kniv i sidan av mig och höll den där medan männen våldtog mig, berättar en 33-årig kvinna.

FN konstaterade i helgen att burmesiska soldater "systematiskt" utsatt kvinnor ur den muslimska minoriteten rohingya för svåra sexuella övergrepp, som kan utgöra brott mot mänskligheten.

Human Rights Watch kräver att FN och medlemsländerna nu agerar för att stoppa övergreppen och ställa de skyldiga till svars.

– Annars verkar framtida militärattacker mot rohingyaminoriteten oundvikliga, säger rapportförfattaren Skye Wheeler.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46