Flickan som dog av hästspark var 11 år gammal – familjen vill få ett slut på spekulationerna

Den elvaåriga flickan skulle ta bort ett fuktigt täcke av ponnyn efter ett åskväder, varav den blev rädd och sparkade. Bild: Mostphotos

Finlands ryttarförbund har gått ut med ett pressmeddelande med mer information om olyckan i lördags.

Olyckan inträffade i Birkaland i Ylöjärvi, strax nordväst om Tammerfors. Den avlidna flickan uppges ha varit mycket erfaren med hästar samt en van ryttare, som dagligen red familjens ponnyer.

Enligt pressmeddelandet inträffade den tragiska olyckan på kvällen. Ponnyn i fråga hade varit ute i hagen under en kraftig åsk- och regnskur, och flickan gick ut för att ta bort det fuktiga täcket från hästen. Det var då som ponnyn plötsligt blev skrämd vilket ledde till den ödesdigra sparken.

Finlands ryttarförbund uppger att ponnyn i vanliga fall varit snäll och enbart reagerade enligt sina instinkter. Flickan kunde inte ha skyddats mot sparken, varken av en hjälm eller av något annat skydd. Föräldrarna var i närheten när olyckan skedde.

Familjen önskar ett slut på spekulationerna kring olyckan och vill sörja i lugn och ro. Församlingen i närområdet har ordnat en minnestund för flickans anhöriga.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning