Flicka utan pärlörhänge

Populär lök. Alicia Vikander som tulpanförsäljerska i en film efter Deborah Moggachs roman med samma namn. Bild: Filmikamari

Tulpanfeber tar oss till 1600-talets Amsterdam där tulpanmarknaden var lika upphettad som Wall Street 2008. Resultatet är ett scenografiskt generöst kostymdrama där den dramatiska pregnansen stundtals lider.

DRAMA

Tulpanfeber

Regi: Justin Chadwick. Manus: Debora Moggach & Tom Stoppard. Foto: Eigil Bryld. I rollerna: Alicia Vikander, Christoph Waltz, Dane DeHaan, Holliday Grainger.

I Tulpanfeber av Justin Chadwick, efter en roman av Debora Moggach, går turen till 1630-talets Amsterdam, rättare sagt till ett av de mera välbeställda hushållen i staden.

Cornelis Sandvoort (Christoph Waltz) är änklingen som äktar den betydligt yngre Sophia (Alicia Vikander) som tack vare äktenskapet undgår ett liv i fattigdom. Tanken är förstås att hon ska nedkomma med en arvinge, men ännu tre år senare står barnkammaren tom.

Vem vet, kanske är det därför som Cornelis, "pepparkungen", får för sig att han och hans hustru ska förevigas i en målning. Jobbet går till unga begåvade Jan Van Loos (Dane DeHaan) som mycket riktigt gör ett bra jobb.

Dessvärre blir konstnären så förtjust i den kvinnliga modellen att resultatet är en kärlekshistoria som på förekommen anledning inte tål dagsljus, fattas bara annat.

Vid det här laget kanske det är någon som vill dra en parallell till Flicka med pärlörhänge, och varför inte. Men där Peter Webbers fullblodsdrama hämtade sin inspiration ur det suggestiva och amoröst restriktiva är Tulpanfeber mera pang på rödbetan.

Överhettad marknad

En annan uppenbar skillnad är att man i Flicka med pärlörhänge tar det konstnärliga skapandet, det vill säga interaktionen mellan ljus och skugga samt färger, på ett betydligt större allvar.

Så vad har då Tulpanfeber (Tulip Fever) att erbjuda? Joo, här får man en intressant inblick i den överhettade tulpanmarknaden, ett veritabelt Wall Street anno 2008. Det är med hjälp av tulpanlökar som gemene man skapar sig en förmögenhet, alternativt går i konkurs.

Även i övrigt finns tempot och temperaturen där. För samtidigt som Sophia prasslar på sitt håll får familjens piga (Holliday Grainger) ihop det med Jack O´Connells fiskhandlare – med den påföljd att två ser ut att bli tre. Ingen höjdare sett till pigans civilstånd men kanske har hon och husmor här ett gemensamt intresse?

Ett är säkert: i termer av kostymdrama hör Tulpanfeber ingalunda till de tråkigare i klassen.

Inte bara är de yttre ramarna respektingivande, med allt vad det innebär av en scenografisk generositet och ett filmfoto som ångar av de holländska mästarna med Johannes Vermeer (som ju porträtterades i Flicka med pärlörhänge) i spetsen.

Ögat vilar

Även beträffande upstairs & downstairs (läs: rik och fattig), kvinnligt och manligt, tenderar filmen att gå sina egna vägar.

Stundvis blir det rentav komiskt, som när Tom Hollanders själutnämnda gynekolog lägger det strikt professionella perspektivet åt sidan, som när Zach Galifianakis fyllhund ska hämta en värdefull tulpanlök och på vägen stämmer träff med Bacchus.

En annan sak är ju sedan att Justin Chadwick (The Other Boleyn Girl, Mandela – Long Walk to Freedom) inte alltid lyckas hålla sig i skinnet. Det dramatiska och borderline tragiska varvas med spralliga tongångar varpå den dramatiska pregnansen lider.

Det oaktat får man lust att tala om en guilty pleasure med ögat vilar–bonus. Alicia Vikander (som vi härnäst ser i Tomb Raider!) har väl inte så himla mycket att göra men kameran älskar henne och hennes minspel.

På sitt sätt sympatisk är också Christoph Waltz, om än av lite andra orsaker. I en omvärld fylld av pedantiska herremän är han trots allt en av de mera mänskliga, mannen som i sängkammaren refererar till "lille soldat", i hopp om att äntligen komma till skott.

Krister Uggeldahl

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning