Flexibla studier

Axxell har över tusen studerande som studerar i flerform. Möjligheten till flexibla studier i olika branscher är stor, det spelar ingen roll om du bor på Korpo eller Åland. Man kan också ta nätbaserade distansstudier även i mer praktiskt inriktade yrkesämnen (artesan, textil eller någon annan praktisk bransch). Inget är omöjligt!

Merkonom

nästa utbildning i flerform startar i april. Ansök senast 26.2 på www.axxell.fi/merkonom-vuxen-karis

Artesan

med inriktning på textil, guldsmide, metallsmide, inredning eller keramik. Nästa utbildning startar i augusti 2018 i Ekenäs och Esbo. Ansök på www.axxell.fi/artesan

Ansökan

Ansökan till utbildningarna i gemensam ansökan sker 20.2-13.3.2018 på www.studieinfo.fi

Se hela utbildningsutbudet på www.axxell.fi

Axxell finns på nio orter:

Helsingfors, Esbo, Vanda, Karis, Ekenäs, Kimito, Pargas, Åbo och Lappfjärd.

Bild: Axxell

Att avlägga merkonomexamen i flerform är väldigt populärt vid Axxell.

– Det handlar om flerformsstudier, alla har en egen studieplan för att kunna kombinera arbete med studier och familjeliv. Det är omväxlande och kräver struktur av lärarna men är fullständigt fungerande, säger prorektor Lillemor Norrena.

– Det handlar om kunnande, vad man kan från tidigare och vad man får till godo. Ibland kan man gå raka vägen till examen, säger lärare Margareta Fagerlund.

Minna Boström studerar helt och hållet på distans eftersom hon bor på Korpo.

– Jag är jättenöjd. Det har funkat över all förväntan! Jag är live med på alla närstudiedagar via skype. Klart att jag missar den sociala sidan men det här är bättre än ingenting.

Att hon är doktor i marinbiologi ger henne dock inte så mycket till godo.

– Bokföring är helt nytt för mig. Det här är en allmänbildande examen och jag ser det som en chans att bredda mitt kunnande. Vissa skeden av livet är man mindre rörlig och mycket har det förstås att göra med skärgårdslogistik, säger Minna med ett skratt.

Camilla Flinck jobbar på heltid på Raseborgs stad och tar merkonomexamen i maj.

– Jag har en mycket lojal och flexibel arbetsgivare som gjort att jag kunnat vara med på närstudierna. Utan en positivt inställd arbetsgivare hade det inte fungerat. Praktiken har jag gjort på olika enheter inom staden. Detta är en väldigt bra möjlighet att kombinera studier och arbetsliv.

Sara Laine var studieledig från jobbet och studerade första halvåret på heltid. Under inlärning i arbete-perioden blev hon erbjuden nytt jobb på sin praktikplats.

– Jag blir klar nu i februari och börjar där på heltid. Mitt mål var att byta bransch helt. För mig var det geografiska läget väldigt viktigt eftersom jag bor i Karis. Axxell var helt klart det bästa alternativet för mig.

Distansstudier även inom praktiska yrken

Att studera till textilartesan på distans är en utmaning men ingalunda omöjligt. Axxell är dessutom den enda svenska utbildningsenheten i Finland som erbjuder utbildningen till artesan med inriktning textil. För att kunna erbjuda utbildningen även åt andra än enbart de som bor på ett lämpligt avstånd från Ekenäs har man gått in för att utveckla distansundervisningen.

– Att lära sig ett hantverk ställer förstås krav på utformningen av programmet. Jag har själv lärt mig mycket nytt då jag gjort utbildningsvideon och hållit skype-föreläsningar. Det är spännande att kunna förnya sig, säger lärare Anna-Stina Wahlström med ett skratt.

Under de två utbildningsåren följer man med undervisningen antingen på plats eller via skype och får all praktisk handledning även på video via Itslearning-plattformen. Studierna innehåller även inlärning i arbete och specialisering. Närstudiedagarna sker några kvällar eller ett veckoslut i månaden.

– Våra studerande är i alla åldrar, de flesta jobbar på heltid och är utspridda regionalt ända till Åland. Vår facebookgrupp hjälper upp gruppsammanhållningen, säger Anna-Stina.

En utmaning har varit de redskap och maskiner som behövs för att utföra de uppgifter som hör till utbildningen. Det har lösts flexibelt, bl.a. genom att låna maskiner från Axxell eller använda redskap som finns på hemorten.

– Jag kan varmt rekommendera detta. Vi har mycket sporrande och stödande lärare. De tar oss som personer! säger Maria Ekman-Ekebom från Helsingfors som studerat sedan hösten.

Hon är mycket nöjd med sitt val. Ibland är det tufft tidtabellsmässigt på grund av ett krävande jobb men hon har klarat sig utmärkt med materialet på nätet, som gett möjlighet att studera när det passar henne bäst.

Hitta oss på www.axxell.fi