Flexibla flyttfirmor har bra flyt

Flyttflyt. Från vänster: Rudolf Ekström, Thomas Munck och Oscar Radeborn. Bild: Karl Vilhjálmsson

Varken lågkonjunktur eller skärpt konkurrens gör flyttfirmorna sysslolösa. Hundraåriga och ettåriga företag växer sida vid sida, men inte bara med blod, svett och testosteron. I dagens läge skräddarsyr man lösningar för kunden, och erbjuder tjänster bortom det egna landets eller yrkets traditionella gränser.

En handfull rakryggade finlandssvenska 20-plussare står redo inför dagens uppdrag: att montera ner ett tungt skåp i en 200 kvadratmeter stor lägenhet i Helsingfors innerstad. Solen gassar och det är över tjugo grader varmt, men inget verkar rubba killarnas energi. Det enda tecknet på ansträngning är tröjans blöta fläck. När en skåpskiva på ett fjärdedels ton ska bäras ned för trapporna pärlar svetten på pannorna. Nu är det full koncentration som gäller.

Framgångssagan började i december 2014 då tre hankenstuderande kläckte idén om en flyttfirma. Efter årsskiftet uppstod Grabbarna Flytt, alltid redo att kavla upp ärmarna. I dag koordinerar ägartrion en pool på trettio grabbar.

– Vi visste att vi var starka och hade länge anlitats som flytthjälp av släkt och bekanta, säger delägaren Rudolf Ekström och tar ett jätteskutt uppför trappan.

Trots att ingen av ägarna tidigare har jobbat för en flyttfirma var jobbets fysiska utmaning ingen oöverkomlig match. Rudolf är ishockeyspelare och de andra två ägarna, Oscar Radeborn och Mikael Sarpaneva, har spelat fotboll. Musklerna är ändå inte det ess som grabbarna helst vill spela fram. De vill vara snabba, flexibla och väluppfostrade – vilket märks direkt. Grabbarna är anträffbara när som helst.

– Vi satsar på helhetskänslan och vill ge intrycket av att vara grannpojken. En annan av våra specialiteter är service på svenska, vilket få företag erbjuder i dagsläget, säger Rudolf.

Bara en dryg femtedel av flyttarna går på finska, men dagens uppdrag görs för en finskspråkig stamkund. Grabbarna tror på mun till mun-metoden, alltså att finlandssvenska kunder rekommenderar dem i sina bekantskapskretsar.

Mikael Sarpaneva packar noggrant in glasskivorna i filtar. Bild: Karl Vilhjálmsson

Nya utmaningar

På senaste tid har företaget vuxit så att det knakar, med tjugo till trettio flyttningar per månad. I juni blev det mer än en flyttning per dag.

– Det första halvåret var ganska lugnt, men efter det följde en boom. Vi hann inte med allt själva och anställde fler.

Grabbarna driver företaget vid sidan om studierna på Handelshögskolan i Helsingfors. Det fysiska jobbet är bra motvikt till studierna.

– Visst skulle vi kunna leva enbart på det här. Det finns inga tecken på sämre tider – tvärtom. Vi har planer på att utvidga till andra studiestäder och hoppas på att rekrytera killar från Åbo Akademi och Vasahanken, säger Rudolf.

Ägarna har handplockat grabbar med liknande profil som de själva: studerande i åldern 18–25. De har också en grupp av lastbilschaufförer, till vilken några flickor nyligen har anslutit sig.

– Vi köns- eller åldersdiskriminerar ingen, men det är bra att vara myndig och ha körkort. Vi får fundera på namnbyte ifall vi rekryterar flickor till flyttningsarbetet, skrattar grabbarna.

Ägarna tar själva i, pustar, stånkar, lyfter och spelar tetris med möblemangen i flyttbilen. På deras arbetsbord ligger också administration, kundbetjäning, bokföring och planering. Uppdrag som överskrider det egna landets gränser kräver särskild noggrannhet, en utmaning som grabbarna gärna antar.

– Flytt från Helsingfors till Stockholm har blivit vår grej och vi har utfört kring trettio stycken. Vi kostar hälften av många etablerade konkurrenter, säger Oscar.

Sverigeflyttarna har redan blivit rutin: fyra fyller bilen, två tar färjan över till Stockholm där två par lokala händer hjälper till. Grabbarna har främst en svensk bloggskribent att tacka för uppmärksamheten från vårt västra grannland. Kvinnan driver en av Sveriges största bloggar och anlitade grabbarna när hon flyttade från Stockholm till Monaco.

– Hon efterlyste flytthjälp via bloggen och någon hade tipsat om oss, säger Rudolf.

Under en större flyttning tar grabbarna 20 000 (trapp)steg, varav många med tunga möbler i händerna. Det är träning som heter duga. Bild: Karl Vilhjálmsson

Starka trygga tag

Uppdragen varierar mycket i tid och karaktär. Vissa flyttningar går undan på två timmar, men grabbarna undviker helst att jobba över tio timmar i sträck. Då delar de hellre upp flytten på två dagar.

– Vi har haft tvåor som har tagit längre tid att tömma än vad 200 kvadratmeter stora lägenheter normalt gör. Vissa vill att vi sköter allt från att packa till slutstädning, men de flesta vill ha koll på sina egna saker.

Under tuffa flyttningar är det lagandan som håller humöret uppe. Jubelrop är inte ovanliga i bilen på väg hem.

– En dag hade jag en stegräknare på mig och det blev över 20 000 steg upp och ner för trappor.

På grund av påfrestningen är det vikigt med rotation: man får delta i högst tre flyttningar i rad. Efter en tung dag vilar de, men efter en lättare flytt kan ett gympass sitta rätt .

– Det här jobbet har byggt upp vår seghet, men framför allt har vi lärt oss företagslivets vardag.

En grundprincip som ägarna påminner alla sina grabbar om är att hemmet är en trygghetszon. Det är viktigt att vara artig, ödmjuk och tillmötesgående.

"Vi har haft tur"

Hittills har företaget gått som på en räls, och varken människor eller saker har gått sönder.

– En gång blev en grabb biten av ägarens ivriga hund, men inga andra skador har skett. Vi har haft tur, men det är viktigt att inte ha för bråttom.

Försiktigheten är speciellt viktig då man flyttar konstföremål. Grabbarna har skött några galleriflyttningar och burit tavlor och glasföremål. För att bära ett piano behövs fyra grabbar med flyttremmar och en som tar i där det behövs.

Piano eller inte, antal lådor och personer, trappor, hiss, förpackningsmaterial, packning är några faktorer som påverkar hur dyr flytten blir. Grabbarna debiterar ungefär 400 euro för en flyttning från en tvåa, inklusive bil och moms.

– Vi rör oss i den billigare ändan, men är inte billigast, säger Mikael.

Grabbarna Flytt antar också mindre utmaningar i vardagen: bygger ihop möbler, hjälper till på sommarstugan, handlar, sköter bilbesiktning, för bort gamla teknikprylar eller utför lättare tekniska installationer. Grabbarnas tips till unga som söker framgång som företagare är att vara orädd, flexibel och trevlig.

Det går undan för Mikael Sarpaneva och Topi Rantala som tömmer det sista tunga skåpet ur den rymliga lägenheten i främre Tölö. Den får en ny plats i Esbo. Bild: Karl Vilhjálmsson

Ett sekel av flytthjälp

Utstrålning, flexibilitet, effektivitet och förtroende är också hundra år gamla flyttfirman Forsmans grundpelare. Företaget har sin början i hemflyttningar, och fortfarande utgör privatpersoner över hälften av kunderna. Forsman installerar också landets alla betalautomater och har sedan sekelskiftet satsat på företagssamarbete.

– Det har alltid funnits konkurrens, men i dag finns det betydligt fler som erbjuder flytthjälp, säger Juhani Nivalainen som i tre år varit firmans ansikte utåt.

– Vi har inte haft en dag utan flyttuppdrag och det är vi stolta över. Det är viktigt att inte bara sitta och vänta på samtal. Vi måste skapa nätverk och aldrig sluta utvecklas, säger Nivalainen.

Många flyttfirmor tycks nu satsa på att utvidga sin verksamhet. Grabbarna Flytt rider på mottot att allting går att ordna, ett annat exempel är de många brandmän som extraknäcker som flyttarbetare på fritiden. Till och med traditionen att det bara är stora muskulösa män som klarar jobbet håller på att luckras upp. På Forsman jobbar en kvinna sida vid sida med männen.

Svårt att jämföra priser

Forsman har mest erfarenhet av höghustvåor och -treor. Oftast är det par eller familjer som flyttar, men också singelkvinnor beställer gärna flytthjälp. De flesta flyttfirmor erbjuder ingen fast klumpsumma. Därför kan det vara svårt för konsumenten att greppa helheten och jämföra de olika aktörerna. Många firmor har inte ens priserna synliga på nätsidan, utan man ska begära offert enligt egna önskemål och utgångsläge.

I huvudstadsregionen är timtaxan för två personer med bil drygt hundra euro, men kvällar, lördagar och helgdagar kostar i allmänhet mera. Men det lönar sig alltid att läsa offertens finstilta, ifall moms, förpackningsmaterial och lådhyra ingår.

– Det är bättre att hyra tio lådor för mycket än för lite. En låda kostar 15 cent per dygn, medan lika många lådor för lite lätt drar ut på arbetstiden med en halvtimme. Det blir betydligt dyrare, tipsar Nivalainen.

Om man vill komma billigt undan lönar det sig att packa och förbereda flytten så bra som möjligt. Den som i stället prioriterar bekvämlighet eller har brist på tid kan låta firman sköta allt. Och betala mera.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning