Flera tusen trafikbrott nära skolor kring skolstarten

Polisen använde över 3 000 arbetstimmar för att övervaka trafiken nära skolor i två veckor. Bild: Ari Sundberg/SPT

Polisen gav 1 430 avgifter för trafikförseelse och 550 böter då trafiken övervakades kring skolorna.

Polisen övervakade trafiken nära skolor förra veckan och veckan innan det och övervakningen var särskilt noggrann vid skoldagens början och slut. Polisen använde sammanlagt 3 140 arbetstimmar på den omfattande satsningen. Ett betydande antal fortkörningar och förseelser observerades, skriver Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Under de två veckorna gav polisen 660 anmärkningar, 1 430 avgifter för trafikförseelse och 550 böter. Polisen drog tillfälligt in 87 förares körkort, största delen på grund av fortkörning.

"Det är positivt att 36 förare färre fick körkortet indraget jämfört med i fjol, även om vi nu satsade mera på övervakningen", säger polisinspektör Timo Ajaste i pressmeddelandet.

Tre bilister passerade en bil som stannat framför ett övergångsställe utan att stanna och 50 bilister lät inte fotgängare gå över vägen vid ett övergångsställe. Dessutom körde 16 förare mot rött ljus eller stannade inte vid ett stopmärke.

Sammanlagt 61 avgifter för trafikförseelse delades ut till cyklister eller motsvarande trafik. Orsaken till 25 av förseelserna var cykling på trottoar.

Polisen påminner också om att bilbälte räddar liv, efter att 113 personer åkte utan att använda bältet. 69 förare använde mobiltelefon medan de körde.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning