Flera skidcenter stänger – två smittkedjor spåras till Lappland

Flera stora skidcenter i Lappland stänger. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) bekräftar uppgiften att två separata smittkedjor har bekräftats härstamma från Lappland.

Under nästa vecka stängs flera stora skidcenter i Lappland. Bland annat meddelar Levi att skidcentret håller sista dagen öppet på fredag. Också Ylläs stänger efter fredagen.

Skidcentren Ruka och Pyhä håller öppet ännu på lördag 28 mars, men stänger efter det.

Under ett pressmöte på fredagen informerade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att två separata smittkedjor av coronaviruset har bekräftats härstamma från Lappland. Kiuru kommenterade inte vilka skidcentrum det handlar om.

– Det har bekräftats två smittkedjor bland semestrare som återvänt hem efter skidsemester i Lappland. Smittan har skett vid skidcentret, säger Kiuru.

Begränsningar gäller i hela landet

På fredagen meddelade även Vasa sjukvårdsdistrikt om ett bekräftat fall av covid-19, där den drabbade eventuellt har smittats under en semesterresa i Lappland.

Från sjukvårdsdistriktet poängteras att de begränsningar som statsrådet utfärdat gäller i hela landet, även om smittrisken är högre i vissa områden.

– För att dämpa epidemin måste människor undvika möten och samlingar även i Lappland. För att minska sannolikheten för smitta rekommenderas det att man under sin semesterresa vistas i sin egen stuga och sin egen bil och utövar exempelvis längdåkning, säger Markku Broas, infektionsöverläkare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning